Noi acuzații pentru șefii Jandarmeriei în dosarul evenimentelor din 10 august

jandarmi agresivi
Foto: Captură Facebook Raluca și Robert

Procurorii militari de la Parchetul General au decis să extindă acuzațiile în privința șefilor Jandarmeriei Române care sunt suspecți în dosarul violențelor din 10 august 2018, din Piața Victoriei. Cătălin Sindile, Sebastian Cucoş și Laurenţiu Cazan, care sunt cercetați în acest dosar încă din toamna anului trecut, au fost anunțați joi că se extinde ancheta.

Magistrații militari cercetează acum pe mai multe acțiuni suspectate că ar fi „menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din municipiuo Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum și cu consecința exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente – acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”.

Procurorul general intermar, Bogdan Licu, a declarat că va avea o întâlnire cu șefii principalelor structuri de parchet din cadrul Ministerului Public, dar și cu reprezentanții parchetelor militare, pentru a discuta despre evoluția dosarului privind protestul din 10 august 2018.

„În prima zi ca procuror general interimar, mă voi pune la curent cu principalele probleme care există în activitatea de urmărire penală. Voi avea întâlniri cu șefii principalelor structuri de parchet, iar primii pe care îi voi chema la mine vor fi cei din secția parchetelor militare. Cu aceștia discuțiile se vor axa pe două teme importante. Prima și cea mai importantă, stadiul cercetărilor în dosarul violențelor din 10 august și a doua temă – modul în care a fost soluționat dosarul Revoluției”, a declarat procurorul general interimar Bogdan Licu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.