Nobelul pentru Pace a fost câștigat de un premier care a făcut pace cu vecinii

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Abiy Ahmed, premierul Etiopiei FOTO: Aron Simeneh/Wikimedia Commons
Laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Abiy Ahmed, premierul Etiopiei FOTO: Aron Simeneh/Wikimedia Commons

Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2019 a fost acordat premierului etiopian Abiy Ahmed. Potrivit bbc.com, Ahmed a primit această distincție pentru eforturile pe care le-a depus pentru pacea istorică cu Eritreea. Conflictul dintre cele două țări dura de peste 20 de ani.

„Cred că ceea de Abiy a făcut în privița problemei cu Eritreea a presupus mult curaj și a fost un gest remarcabil. Cred că mulți consideră că acestă reușită este demnă de o mare recunoaștere. Cele două state nu mai sunt în război. Familii au fost reunite pentru că există din nou zboruri între cele două țări. Relații rupte acum 20 de ani au fost reluate”, a declarat profesorul de drept Awol Allo, de la Universitatea Keele din Marea Britanie.

De asemenea, Ahmed a fost lăudat de curând și pentru rolul pe care l-a avut în obținerea unui consens privind conducerea Sudanului, după criza politică care se declanșase în urma arestării conducătorului țării, Omar al-Bashir.

Premierul Etiopiei s-a născut în 1976, în Beshasha. A fost crescut într-o familie cu vederi religioase diferite. Tatăl său era musulman, iar mama sa creștină, iar potrivit site-ului UNESCO, această situație au făcut ca Ahmed să învețe de mic valorile toleranței.

A devenit premier al Etiopiei pe 2 aprilie 2018 și a reușit să readucă speranța printre conaționalii săi prin discursurile sale inspiraționale, iar integrarea regională a devenit una dintre principalele sale teme.

Primul ministru etiopian are studii în domeniul leadership-ului, un master în administrarea afacerilor și un doctorat în studii asupra păcii și securității. Împreună cu soția sa, Zinash Tayachew, are trei fete și recent a adoptat un băiat.

Premiul Nobel pentru Pace este unul din cele șase premii Nobel instituite prin testament de inventatorul și industriașul suedez Alfred Nobel. Este singurul premiu care se decernează în Norvegia, la Oslo, de către un comitet în exclusivitate norvegian, format din 5 persoane alese din Parlamentul Norvegiei. Toate celelalte premii Nobel se decernează în Suedia, la Stockholm, de către autorități suedeze.

Premiul a fost acordat pentru prima oară în anul 1901 și apoi anual, cu două perioade de întrerupere, în timpul celor două Războaie Mondiale între anii 1914 – 1916 și 1939 – 1943, precum și în anii 1918, 1923, 1924, 1928, 1932, 1948, 1955, 1956, 1966, 1967, 1972.

FOTO: Aron Simeneh/Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.