Nivel uriaș de radiații în Rusia, după accidentul nuclear

Foto: Pixabay

Radiațiile înregistrate în nord-vestul Rusiei, lângă portul Severodvinsk, unde în urmă cu mai multe zile o rachetă a explodat la o bază militară din Marea Albă, au depășit de 16 ori nivelul normal.

Agenția nucleară rusă, Rosatom, a declarat că un motor nuclear care era testat a explodat. Cinci ingineri au murit și trei au fost răniți în accidentul petrecut lângă satul Nyonoksa, scrie BBC.

Radiațiile gamma înregistrate la orașul Severodvinsk, care e casă pentru 180.000 de oameni, a fost de până la 16 ori mai mare decât nivelul normal. Chiar și așa, radiațiile sunt sub nivelul de pericol, fiind puțin dăunătoare locuitorilor, susțin experții în energie nucleară.

Chiar și așa, panica i-a cuprins pe locuitorii din zonă, care au început să cumpere pilule cu iod, tratament care poate limita efectele radiațiilor.

La Arkhangelsk și Severodvinsk, farmaciile au rămas fără iod.

Se pare că satul Nyonoksa ar fi fost evacuat imediat după incident, însă informațiile despre acest fapt sunt contradictorii.

Cu toate că inițial autoritățile ruse anunțaseră că incidentul din 8 august a fost provocat de explozia unei rachete cu combustibil lichid, Rosatom a spus, în urmă cu puțin timp, că testul eșuat a fost al unui dispozitiv cu sursă de propulsie pe bază de izotopi radioactivi, pe o platformă marină.

Un incendiu ar fi de vină pentru producerea accidentului.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.