Nicușor Dan s-a reînscris în USR: „Fac tot ce ține de mine ca Alianța să fie pe buletinele de vot”

nicușor dan
Nicușor Dan. Foto: Facebook

Nicușor Dan s-a reînscris în USR, aceasta fiind soluția juridică găsită pentru a contrasemna, în mod legal, protocolul Alianței USR-PLUS.

„Indiferent de ce cred eu despre această alianță, atâta vreme cât ea reprezintă o opțiune electorală pentru o parte a alegătorilor, fac tot ce ține legal de mine ca Alianța să se regăsească pe buletinele de vot, iar oamenii să poată face alegerea pe care și-o doresc. Așa este într-o democrație”, a declarat, pentru HotNews.ro, Nicușor Dan.

Decizia lui Nicușor Dan vine după ce Biroul Electoral Central a respins cererea de înregistrate a Alianței USR-PLUS deoarece în Registrul partidelor politice Nicușor Dan este cel în drept să reprezinte USR, iar Dan Barna nu are calitatea de reprezentant al partidului.

Acest lucru se întâmplă deoarece alegerea lui Dan Barna în funcția de șef al USR în anul 2017 a fost contestată în instanță de o parte din membrii partidului, iar procesul încă se judecă la Curtea de Apel București. Până când instanța nu va da o decizie finală Dan Barna nu poate fi înscris în Registrul partidelor politice ca șef al USR.

Joi, 7 martie, Nicușor Dan a anunțat că va contrasemna în mod legal protocolul Alianței USR-PLUS. El a mai spus că nu garantează că acest lucru va însemna că va fi admisă contestația Alianței, dar va face tot ce ține de el pentru ca Alianța să se regăsească pe buletinele de vot în 26 mai.

Iată ce a mai scris Nicușor Dan pe Facebook:

Comentariile mele privind ceea ce s-a întâmplat astăzi:

1. Am plecat din USR prin demisia semnată la 1 iunie 2017. Din acel moment nu am mai avut vreo responsabilitate în numele USR, cu atât mai puțin responsabilitatea de a opera modificări în Registrul Partidelor în numele USR.

2. Timp de cinci luni USR-ul a avut un președinte interimar, Elek Levente. Nu înțeleg de ce acesta nu figurează ca președinte în Registrul Partidelor Politice, după demisia mea.

3. Interpretarea care circulă în spațiul public “congresul din octombrie 2017 a fost contestat de fidelii lui Nicușor Dan” lasă să se înțeleagă că membrii USR care au contestat congresul ar fi dirijați de mine.
Pe această chestiune țin să precizez:

a) Am considerat și consider că în octombrie 2017 congresul USR a fost viciat prin anularea alegerilor delegaților Municipiului București la Congres și refacerea alegerilor pe alt sistem de vot. Este singura critică pe care am adus-o USR-ului în doi ani de când am plecat din partid.

b) Membrii USR care au contestat congresul sunt oameni maturi care și-au exercitat un drept constituțional. Înainte de Congres au solicitat o mediere juridică la o casă de avocatură externă, pentru a evita litigiul în instanță, dar au fost refuzați. Au contestat acum un an și jumătate, nu își închipuiau că cererea va avea impact acum. Nu este în niciun caz vina lor că litigiul în instanță a durat un an și jumătate.

În cazul PLUS, Raluca Danes este reprezentantul partidului în Registru, nu Dacian Cioloș. Deși Dacian Cioloș a fost ales ca președinte al PLUS, Tribunalul București încă nu a emis toate actele necesare pentru ca numele Ralucăi Danes să fie înlocuit în mod oficial cu cel al lui Dacian Cioloș în Registrul partidelor politice.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.