Nicușor Constantinescu și un fost producător la TVR au fost condamnați la închisoare

Nicușor Constantinescu Foto: adevărul.ro

Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost condamnat de Tribunalul Constanța la opt ani de închisoare. Alături de el a mai fost condamnat și Cristian Zgabarcea, un fost producător al TVR. Acesta a primit patru ani și opt luni de închisoare. Decizia nu este definitivă.

Nicușor Constantinescu a fost acuzat de mai multe fapte, cea mai gravă fiind abuz în serviciu în formă continuată. Procurorii DNA l-au acuzat pe Nicuşor Constantinescu că la data de 8 ianuarie 2015, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, a emis o dispoziţie prin care a lăsat-o fără atribuţii pe Felicia Tăicuţu, director în cadrul CJ, provocându-i o pagubă prin diminuarea salariului şi afectându-i interesele legitime privind exercitarea atribuţiilor unui post pe care îl ocupase prin concurs.

De asemenea, el mai este judecat în acest dosar şi pentru că a făcut plăţi nelegale din fonduri publice către asociaţii, fundaţii sau cluburi sportive, prejudiciul produs fiind de peste opt milioane de euro.

Nicuşor Constantinescu execută, din 29 iunie 2016, o pedeapsă de cinci ani de închisoare, primită după ce Curtea de Apel Constanţa l-a găsit vinovat de abuz în serviciu pentru că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, a iniţiat două proiecte de hotărâre, adoptate apoi de plen, prin care era evacuat Centrul Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, ambele fiind anulate de instanţă. De asemenea, instanţa a considerat că el nu a asigurat o finanţare corespunzătoare pentru Centrul Militar Zonal în perioada 2009 – 2013.

În martie, Curtea de Apel București l-a achitat pe Nicușor Constantinescu într-un dosar în care fusese inițial condamnat la șase ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

De asemenea, Nicușor Constantinescu a mai primit o pedeapsă de 15 ani de închisoare într-un dosar de abuz în serviciu. Procurorii l-au acuzat că ar fi plătit 30 de milioane de lei din bugetul CJ Constanța pentru plantarea de perdele forestiere și pentru alte proiecte care nu s-au realizat. Decizia nu este definitivă și a fost atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.