Nicușor Dan candidează la Primăria Bucureștiului. Axioma de căpătâi: „Nu se poate ca toată lumea să circule cu mașina”

Picture_030

La începutul acestei săptămâni, în timpul unei ședințe a Consiliului General al Bucureștiului, Nicușor Dan i-a anunțat pe consilieri că în 2012 va intra în cursa pentru funcția de primar al orașului. „A fost uimire generală. Au fost și aplauze din anumite colțuri ale Consiliului. L-am provocat pe Oprescu la o dezbatere. Mai mult ca sigur că mass-media ne va invita și el, fiind un bărbat adevărat, nu mă îndoiesc că va accepta”, a povestit președintele Asociației „Salvați Bucureștiul” într-un interviu pentru Great News.

În primăvara acestui an a văzut filmul despre candidatura lui Antanas Mockus la Primăria Bogotei, unul dintre cei doi primari care au reușit să transforme capitala Columbiei dintr-un oraș putred, dominat de haos urbanistic, corupție și violență, într-unul prietenos, „aflat în proprietatea” cetățenilor.

După vizionarea filmului „Bogota Change” la SNSPA, câteva persoane chiar au venit la el și i-au atras atenția asupra unor asemănări: și Antanas Mockus și Nicușor Dan sunt matematicieni de profesie, iar Bucureștiul arată acum precum Bogota în urmă cu 15 ani. De atunci a început să i se contureze în minte o eventuală candidatură.

Ar fi dorit să își lanseze candidatura mai repede, în luna septembrie, dar nu a avut timp: „Mai mult de jumătate din timp îl petrec în instanță pledând. Chiar azi am două procese”.

S-a hotărât să candideze din mai multe motive: „E o acumulare. Eu sunt un om pragmatic: când am o problemă încerc să găsesc o soluție. Mi se pare că ar fi o cale mult mai rapidă pentru a rezolva problemele cu care se confruntă Bucureștiul și care mă dor pe mine decât a continua prin intermediul asociației. Evident că în cazul în care pierd continuăm tot ce facem în asociație”.

„Se pare că o parte din presă începe să fie cumpărată de politicieni”

Nicușor spune că în ultimii doi ani nu a mai funcționat mecanismul din anii 2008-2009 prin care ONG-urile reușeau să influențeze decizia oamenilor politici prin lobby și „presiune soft”: “Făceam un miting, scria presa, consilierii erau sensibili la ce spunea presa despre ei și nu votau niște lucruri împotriva cărora manifestam. Acum nu prea mai merge așa. Presa preia mai puțin și politicienii țin mai puțin cont de ceea ce se scrie. Fără să am vreo probă, mi se pare că o parte din presă începe să fie cumpărată de politicieni”.

În plus, s-a ajuns la o uzură a subiectelor, nu mai există un element de noutate atunci când se distruge ceva în București: „E o știre că se demolează o casă… și încă o casă… și încă una. Ca și cu corupția. Ne-am obișnuit să spunem că în România este corupție și când apare că unul a furat e deja fapt divers”.

Dacă mecanismul de presiune pe oamenii politici nu mai funcționează, mai rămân două soluții, spune Nicușor Dan: intri în politică sau îi dai în judecată. El va merge pe ambele drumuri.

Crede că va atrage alegători din rândul celor care nu aveau de gând să meargă la vot deoarece a observat pe forumurile ziarelor reacții de genul „în sfârșit am cu cine să votez” referitoare la candidatura lui. „Și în special tineri. În general, oameni cu un anumit nivel de educație care înțeleg că orașul nu merge în direcția bună”, continuă el despre publicul său țintă.

„Nu mi-e frică de relația cu Consiliul General”

Matematicianul spune că atunci când vine vorba de cunoașterea legilor, Primăria București nu este un adversar de care să se teamă: „Unul dintre primele lucruri pe care le voi face este să schimb directorul Direcției Juridice. Pentru că toate rețelele astea (rețelele informale din instituție – n.r.) au un defect: nu stăpânesc bine legea. Faptul că noi ca ONG am câștigat 18 procese împotriva lor dovedește că cine stăpânește legea conduce. Foarte repede te poți impune împotriva lor dacă ai aparatul juridic bun”.

O ciudățenie care se întâlnește în Consiliul General este că majoritatea alcătuită din paritidele PDL, PRM și PNG au negociat mereu cu primarul, care nu a avut niciun inamic printre consilieri. Nicaușor e de părere că este bizar ca cel mai mare adversar al primarului să fie Asociația „Salvați Bucureștiul”: „Dincolo de războiul declarativ, a fost un consens între primar și Consiliul General. Consilierii Generali asta știu ei să facă: să condiționeze votarea unor proiecte de interesele lor. De exemplu ca o anumită firmă să preia lucrarea. Nu mi-e frică de relația cu Consiliul pentru că nu și-a dovedit capacitatea de a propune proiecte adverse”.

Când vine vorba de departamentele din Primărie, Nicușor arată că există oameni total ineficienți în aceste structuri, cum ar fi cei care se ocupă de consolidarea clăridilor cu bulină roșie. Soluția este aducerea unor oameni noi ca directori care să fie evaluați periodic: „În privat lucrurile astea sunt implementate de zeci de ani”.

Cum au scăldat-o oamenii politici

Nicușor consideră că actualii și foștii primari ai Bucureștiului nu înțeleg urbanismul și că ei gândesc metropola din perspectiva mașinilor și nu a oamenilor. Mai exact, gândesc un oraș care să fie pe placul autoturismelor, nu al oamenilor. Așa se explică podurile, pasajele, străzile lățite. „În Occident au funcționat așa vreo zece ani, până s-au înfundat așa de rău încât până la urmă și-au dat seama că soluția e alta. Lucrul cel mai important pe care l-au descoperit este că nu se poate ca într-un oraș mare toată lumea să circule au autoturismul. Asta este axioma. Un defect important al oamenilor politici este că nu înțeleg acest lucru și dacă îl înțeleg atunci din populism nu-l trimit mai departe”.

Tânărul matematician dă drept exemplu o întâmplare petrecută în campania pentru funcția de primar al Capitalei din 2008. La acea dată Nicușor i-a rugat pe candidații prezenți într-o dezbatere – printre care Vasile Blaga și Ludovic Orban – să recunoască răspicat și deschis că „în București nu se poate ca toată lumea să circule au autoturismul”. “Și niciunul nu a avut curajul să spună lucrul ăsta. Toți au scăldat-o”, își amintește el.

Viitorul candidat la primărie își dorește un oraș în care să îi fie drag să se plimbe pe jos, „unde nu te întâlnești cu gherete, mașini pe trotuar și tot felul de obstacole, în care autobuzul vine la fix, un oraș în care copilul tău nu tușește din cauza poluării și în care oriunde ai sta găsești la 10-15 minute de tine un părculeț în care poți să stai pe bancă. Coada care se face la ieșirea din București în fiecare vineri după-amiază e un semn că ceva e în neregulă. Că cine își permite fuge din orașul ăsta”.ugetul

Bugetul e zero, dar mizează pe admiratori

Informații despre motivele care l-au împins să candideze puteți găsi și pe site-ul http://nicusordan.ro/ . În curând va lansa și o pagină pe rețeaua de socializare Facebook: „Nu am bani de afișe, de mari bannere. Și singura soluție este cea gratuită a Internetului. Miza e să aduc pe pagina de Facebook, înainte de începerea campaniei, suficienți oameni care să distribuie mesajul în timpul campaniei”.

Nicușor și-a lansat și un program electoral în care detaliază lucrurile pe care vrea să le aducă la îndeplinire dacă va ajunge în fruntea Primăriei București. Programul este unul provizoriu, cel complet urmând a fi lansat pe 1 martie 2012. El va include o mare parte din prevederile Pactului pentru București lansat în mai 2008. Potrivit lui Nicușor, majoritatea chestiunilor asumate de toți politicienii prin Pactul pentru București au ramas nerezolvate. În campanie va fi ajutat de voluntarii Asociației „Salvați Bucureștiul” și de membri ai altor ONG-uri procupate de soarta Bucureștiului.

Iată cum arată programul lui Nicușor Dan în noiembrie 2011:

1. Metroul ușor pe infrastructura CFR, centura Bucurestiului, prioritizarea transportului în comun

* Metroul ușor pe infrastructura CFR existentă în București va tripla practic lungimea rețeleio de metrou.
* Terminarea șoselei de centură și a podurilor la intersecțiile acesteia cu ieșirile din București.
* Crearea benzilor dedicate pentru autobuze și troleibuze.
* Limitarea parcării în centrul orașului.

2. Program serios de prevenire a efectelor cutremurului

* Elaborarea hărții de risc seismic și a studiilor de vulnerabilitate seismică a clădirilor.
* Studii de consolidare oferite gratuit de către Primărie. Achiziționarea câtorva sute de apartamente de tranzit și consolidarea în ritm susținut a clădirilor cu risc seismic.
* Respectarea strictă a legii în construcții.

3. Eliberarea parcurilor, amenajarea rețelei de lacuri și a Lacului Morii

* Eliberarea parcurilor de terase și construcții ilegale. Răscumpărarea porțiunilor retrocedate.
* Amenajarea salbei de lacuri din nordul Bucureștiului și a zonei adiacente ca zonă de recreere.
* Amenajarea ca zonă de recreere a zonei adiacente Lacului Morii.

4. Cheltuirea banilor în București și organigrama Primăriei

* Audit comandat unei firme de prestigiu pe cum s-au cheltuit banii în ultimul mandat în toate cele șapte primării din București. Audit pe contractele în desfășurare.
* Instituirea unor indici maximali de cost pentru achizițiile publice ale primăriilor din București.
* Audit comandat unei firme de prestigiu pe funcționarea compartimenlor Primăriei, în vederea stabilirii unei organigrame realiste.

5. Oameni noi în Primărie

* Arhitect-șef străin, care să fie desprins de rețelele informale din România.
* Directorul Direcției Juridice (unde domnește acum haosul) adus dintr-o mare firmă de avocatură.
* Deschiderea de concursuri pentru posturi în Primărie. Atragerea tinerilor care s-au format la mari universități străine.

6. Respectarea legii în București

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.