Nicolicea vrea să îi bage la închisoare pe magistrații care colaborează cu ”serviciile”

eugen nicolicea
Foto: Captură YouTube

Propunerea PSD pentru preluarea Ministerului Justiției, Eugen Nicolicea, a elaborat un proiect de lege prin care magistrații care vor colabora cu serviciile de informații în baza unor protocoale riscă să fie destituiți și chiar să ajungă la închisoare.

Proiectul de modificare legislativă, care urmează să modifice Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, se menționează că și tentativa de încălcare a dispoziției gândite de Nicolicea va fi pedepsită.

Pedepse riscă și cei care îşi “exercită activitatea profesională în cadrul unor echipe mixte împreună cu lucrători sau colaboratori ai serviciilor de informaţii în baza unor proceduri stabilite prin protocoale sau prin alte documente cu caracter secret”, scrie Adevărul.

În prezent, legea le interzice magistraților să fie colaboratori ai serviciilor de informații.

Nici angajații acestor servicii secrete nu scapă nepedepsiți, dacă amendamentul lui Eugen Nicolicea va fi adoptat.

Serviciilor de informaţii le va fi interzis să semneze protocoale sau alte documente secrete de colaborare cu magistraţii precum şi să îşi desfăşoare activitatea în echipe mixte împreună cu “judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex personalului de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor”.

Pedepsele pentru încălcarea acestei dispoziții este cuprinsă între 5 și 10 ani de detenție, iar în cazul ofițerilor cu funcție de conducere acestea pot ajunge și la 15 ani.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.