Românul care a stat un an la închisoare, fără să fie vinovat. A fost închis pentru crima altuia

nicolae oros

Nicolae Oros a făcut un an de închisoare, fără să fie vinovat. Foto: Captură Digi24

Un tânăr din Oradea vrea să facă statul să plătească pentru incompetenţa funcţionarilor săi, care i-au furat 6 ani din viaţă, perioadă de timp în care a fost acuzat pe nedrept de crimă și a făcut mai bine de un an de închisoare. În schimb, adevăratul autor al faptei a rămas în libertate. În cele din urmă, Nicolae Oros a fost declarat nevinovat pentru asasinarea unui taximetrist, caz în care procurorii nu găsiseră vreun alt suspect, relatează Digi24.ro.

Pe 11 februarie 2009, Nicolae Oros a chemat un taxi ca să meargă în oraş. Câteva ore mai târziu, şoferul a mai făcut o cursă, dar clientul, în loc să plătească, l-a împuşcat mortal şi l-a jefuit. Poliţiştii care au verificat maşina taximetristului au spus că amprentele lui Nicolae Oros erau în interior şi l-au numit pe el drept suspect principal. Mai mult, i-au prelevat probe ADN din salivă fără acordul lui, sub pretextul unui consult stomatologic.

Concluzia polițiștilor a fost că probele se potrivesc cu cele luate de pe volanul maşinii şi staţia de emisie-recepţie. Atunci când avocatul tânărului a cerut o contraexpertiză, i s-a spus că probele au fost consumate la prima analiză.

„M-au cercetat doar pe mine, nu au mers pe nicio altă pistă. Chiar în momentul când am fost arestat, m-au dus să mă audieze şi am cerut să mi se efectueze un test cu parafină care ar fi demonstrat automat dacă am folosit o armă de foc şi mi s-a spus că nu e nevoie, că ştiu ei ce fac și că în momentul de atunci nu exista parafină în tot judeţul Bihor”, a povestit Nicolae Oros pentru Digi24.

„Toată lumea îmi zicea: tu eşti cel care a omorât un om”

Nicolae a stat şi un an în închisoare. Şi-a pierdut prietenii şi iubita, iar familia lui s-a mutat din oraş, departe de privirile acide ale vecinilor.

„Am fost catalogată ca mamă de criminal”, și-a amintit Maria Oros, mama lui Nicolae. „Deşi nu a fost gata procesul, nu s-a dovedit şi, totuşi, vă daţi seama – oamenii sunt răi. Nu pot să spun decât că durerea e atât de mare, că orice pe lumea asta nu o să mă mai vindece.”

„A fost mai greu şi cu şcoala. Am mai neglijat. Am renunţat la ideea de a fi preot, de exemplu. Nu am mai reuşit să-mi dau dizertaţia”, a povestit la rândul său Mihai Oros, fratele lui Nicolae.

Acum, Nicolae Oros a fost achitat de trei instanţe, iar Curtea de Apel Oradea l-a dezvinovăţit definit. Nimic nu va putea şterge însă calvarul prin care a trecut, motiv pentru care acum vrea să dea statul în judecată pentru anii care i-au fost furaţi.

„Oricum… cei 6 ani din viată pe care i-am pierdut nu îi voi primi înapoi. M-au arestat la 23 de ani. Viaţa mi-a fost efectiv distrusă. Nu am putut face absolut nimic: nu am putut să mă angajez pentru că toată lumea îmi zicea: tu eşti cel care a omorât un om”, a explicat Nicolae.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor va continua ancheta pentru a-l găsi pe adevăratul criminal al taximetristului.

Recomandările editorilor GreatNews:

O dramă dintr-un milion. „Femeia trebuie să țină casa, chiar dacă îți dă o palmă”
Vilele și clădirile confiscate de la interlopi se transformă în școli
Site-ul pe care poți vedea sute de filme rare


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version