Nicolae Furnigea, omul de afaceri român care a spus „NU” șpăgii

nicolae furnigea
Nicolae Furnigea. Foto: adevarul.ro

Omul de afaceri Nicolae Furnigea, în vârstă de 60 de ani, deţine în localitatea Târgu Cărbuneşti, din judeţul Gorj, o fabrică de produse din fibră de sticlă. Deoarece a refuzat permanent să dea şpagă în România, omul a ajuns să exporte tot ceea ce produce, scriu jurnaliștii de la „Adevărul” într-un articol dedicat omului de afaceri gorjean.

Bărbatul a povestit că preferă să îşi vândă produsele doar în străinătate, pentru că nu suportă să dea şpagă.

În fabrica pe care o are muncesc 23 de angajaţi din oraşul Târgu Cărbuneşti şi din comunele învecinate.

Nicolae Furnigea a urmat cursurile Universității Politehnica din București și a trăit în capitală până în urmă cu 18 ani, când a decis să vină în Gorj şi să înceapă producţia de mase plastice.

În fabrica de la Târgu Cărbuneşti sunt realizate căzi cu uşă pentru persoanele cu dizabilităţi, cabine de duş pentru persoane cu handicap, ghivece de flori de toate formele, bazine pentru creşterea peştilor pentru un partener din Elveţia. „Clienţii sunt din Franţa, Italia, Germania, Olanda, Belgia şi Elveţia. Mai facem şi produse unicate, la comenzi speciale. Proiectarea o fac eu“, a explicat Furnigea.

Nicolae Furnigea: „Toți voiau șpagă și eu nu suportam”

În trecut, Nicolae Furnigea a încercat să lucreze și în România, dar a renunțat când a văzut că i se tot cere șpagă: „Am mai lucrat atunci când eram în Bucureşti pentru cei de la tramvaie: scaune, burdufuri, apărători şi altele. A venit unul care era un şefuleţ pe acolo, nici măcar nu era director, să semnăm contractul, dar să-i dau şi lui un comision. „Ce să fac, mă? În loc să-mi daţi voi mie că vă rezolv problemele, îmi ceri tu şpagă? Fir-ar starea ta a dracului! Pleacă, să nu te mai văd!””.

„Impedimentul este că toţi voiau şpagă şi eu nu suportam. Nu am dat niciodată. Nici la medic, pentru că nu am făcut un antibiotic în viaţa mea. Nu mi se pare corect să dau şpagă. Prespun că acesta este motivul pentru care nu furnizez produse în România. (…) Ţin minte că a venit un maioraş de la Armată să facem ţinte pentru un poligon de trageri lângă Galaţi. I-am făcut nişte calcule, idei şi chiar ţinte să vadă cum sunt şi pe urmă îmi zice că vrea şi el un comision de nu ştiu cât. Era treaba cu comisioanele foarte a dracului înainte“, și-a mai amintit Nicolae Furnigea.

Cea mai bogată comună vrea să facă „Mamaia” de pe râu

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.