Niciun candidat nu s-a înscris pentru șefia DNA

Tudorel Toader FOTO: Gov.ro comisia de la veneția
Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției. FOTO: Gov.ro

Niciun procuror nu s-a înscris până acum la concursul pentru ocuparea funcției de șef al Direcției Naționale Anticorupție, a declarat ministrul Justiției, luni, 20 august, într-o discuție cu jurnaliștii.

„M-am interesat la Direcția de Resurse Umane, în clipa asta nu este niciun candidat înscris”, a declarat Tudorel Toader.

Întrebat dacă se așteaptă să fie „ca în primul tur”, când toți procurorii și-au depus candidatura în ultima zi, Ministrul Justiției a răspuns că „este opțiunea dânșilor”.

Tudorel Toader a mai spus că este convins că vor fi candidați. Cei interesați își mai pot depune candidatura până vineri, 24 august.

Este pentru a doua oară când Ministerul Justiției încearcă să găsească un înlocuitor pentru Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, care a fost demisă de președintele Klaus Iohannis în urma unei decizii a Curții Constituționale.

La primul concurs organizat de Ministerul Justiției pentru ocuparea funcției de șef al DNA s-au înscris patru persoane:

1. Florentina Mirică, şefa Serviciului de combatere a corupţiei în justiţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), funcție în care a fost numită în anul 2014 de Laura Codruța Kovesi.

2. Aurel Cristian Lazăr, procuror la Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

3. Marius Constantin Iacob, procurorul şef adjunct al DNA.

4. Camelia Elena Grecu, procuror-șef serviciu la DNA la Serviciul resurse umane, perfecționare profesională și documentare, registratură, grefă, arhivă și relații cu publicul.

Niciunul însă dintre acești candidați nu a reușit să obțină postul de șef al DNA. În urma interviurilor, Ministerul Justiției a anunțat că va relua procedura de concurs deoarece niciunul dintre cei 4 nu era suficient de pregătit.

„În cadrul procesului de selecție s-a apreciat că niciunul dintre candidați nu îndeplinește cerințele necesare desemnării pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție. În cadrul programului managerial sau pe parcursul interviului, nici un candidat nu a prezentat suficiente elemente de plan fundamentate pe o analiză a situației actuale care să permită, ulterior, un proces obiectiv şi transparent de evaluare a performanțelor manageriale”, a anunțat ministerul la acea dată.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.