Nicio universitate din România între primele 1.000 din lume

UMF Iași este între cele mai bune 1.000 de universități din lume. Foto: UMF Iași
UMF Iași este între cele mai bune 1.300 de universități din lume. Foto: UMF Iași

Universitatea București și Universitatea Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca, au ieșit din Top 1.000 mondial în acest an, potrivit QS World University Rankings.

Chiar și așa, în topul care cuprinde cele mai bune 1.300 de instituții de învățământ superior din lume, sunt prezente 11 universități românești.

Pe locurile 1001+ se află Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea din București (anul trecut erau prinse în locurile 801-1.000) și Universitatea de Vest din Timișoara.

De asemenea, pe locurile 1201+ s-au clasat Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și Universitatea Politehnică din București (toate în topul 1001+ anul trecut) și nou-intratele: „Lucian Blaga” din Sibiu, „Ștefan cel Mare” din Suceava, Transilvania din Brașov și Politehnica din Timișoara.

Printre indicatorii luați în calcul la realizarea clasamentului au fost reputația academică, reputația angajatorilor, raportul numărului de studenți pe facultate, capacitatea de a atrage studenți străini și numărul de citări ale articolelor științifice pentru fiecare facultate.

Lider al clasamentului mondial rămâne Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), care ocupă prima poziție a topului de un deceniu.

Pe locul doi a urcat Universitatea Oxford, iar pe trei este marea ei rivală din Marea Britanie – Cambridge -, la egalitate cu o universitate din SUA: Stanford. Pe locul 5 în top se află Universitatea Harvard.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.