New York Times: Rusia a cerut ajutor militar de la China după invadarea Ucrainei. Răspunsul de la Beijing

Jurnaliștii de la The New York Times, citând surse oficiale americane, au scris că rușii ar fi cerut ajutor militar și economic după invazia Ucrainei și sancțiunile occidentale care au urmat.

Reprezentanții diplomatici ai Chinei spun că nu este adevărat. „În ultimul timp, SUA răspândesc știri false despre China”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Zhao Lijian, în timpul unei conferințe de prese zilnice.

Acesta a mai spus despre acest subiect că „este complet fals, pură dezinformare”. „China şi-a expus clar şi consistent poziţia cu privire la criza din Ucraina. Jucăm un rol constructiv şi evaluăm situaţia în mod imparţial şi independent. A denigra poziţia Chinei nu este un lucru acceptabil”, a insistat Zhao Lijian.

Potrivit jurnaliștilor americani, care citează responsabili sub protecția anonimatului, Rusia a cerut Chinei să îi furnizeze echipament militar pentru război și ajutor economic. Nu a fost precizată natura exactă a ajutorului solicitat Chinei.

De când a început invazia rușilor în Ucraina, regimul comunist chinez a acordat prioritate prieteniei cu Vladimir Putin și nu a cerut niciodată acestuia să-și retragă trupele.

Vă recomandăm și: