Nemții organizează concerte pentru a studia coronavirusul

Foto: Pixabay

O echipă de cercetători din Germania a organizat trei concerte pop într-o singură zi, cu scopul de a studia riscurile la care se expun cei care participă la evenimente aglomerate în timpul pandemiei.

Aproximativ 1.500 de voluntari sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani – doar o treime din numărul așteptat – au participat la experimentul ce a avut loc la Leipzig, sub coordonarea Universității din Halle.

Studiul vine pe fondul unei creșteri importante a numărului de cazuri noi în Germania. În ultimele 24 de ore, peste 2.000 de noi infecții au fost raportate în această țară, ducând numărul total la peste 232.000.

Cercetătorii își doreau să afle ”în ce condiții pot fi organizate evenimente interioare în ciuda pandemiei”.

Primul concert a simulat un eveniment cu nicio măsură de protecție, asemănător celora care aveau loc înaintea pandemiei. Al doilea concert a prevăzut unele măsuri de protecție, printre care și distanțarea socială, fiecare spectator având de respectat o distanță de 1,5 metri față de ceilalți.

Toți participanții au fost testați pentru COVID-19 înainte de a participa la eveniment, au primit măști de protecție, dar și dispozitive electronice care le spuneau dacă respectă sau nu distanța față de ceilalți.

Cercetătorii au folosit și dezinfectanți fluorescenți, pentru a vedea ce suprafețe ating participanții la eveniment.

Rezultatele studiului vor fi publicate în toamnă, însă cercetătorii sunt mulțumiți de cantitatea și calitatea datelor colectate în urma celor trei concerte, scrie BBC.

”Pandemia de coronavirus a paralizat industria evenimentelor”, a spus ministrul Economiei și Științei din Saxonia-Anhalt, prof. Armin Willingmann. care a finanțat proiectul.

”Atât timp cât există riscul de infectare, concertele mari, târgurile și evenimentele sportive nu pot fi organizate. E important să aflăm care sunt condițiile tehnice și organizatorice ce pot minimiza riscurile”, a adăugat Willingmann.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.