Nemții îi ridică o statuie lui Lenin

Foto: Pixabay

Un tribunal din Germania a aprobat instalarea unei statui a lui Vladimir Lenin în orașul Gelsenkirchen.

Administrația locală a orașului din vestul Germaniei a încercat să blocheze amplasarea unui monument dedicat fostului lider comunist de către Partidul Marxist-Leninist German (MLDP).

Municipalitatea nu a reușit, însă, să convingă Tribunalul că instalarea statuii va afecta aspectul vizual al unei clădiri învecinate.

Judecătorii au decis că dimensiunile moderate ale monumentului și distanța destul de mare față de clădirea cu trei etaje – monument istoric – nu va afecta perspectiva asupra acesteia.

Tribunalul din Gelsenkirchen a adăugat că aspectele politice și istorice care țin de viața lui Vladimir Lenin nu sunt relevante în această speță, scrie Euronews.

Dacă în Germania de Est statuile cu Lenin erau foarte întâlnite, în Vest nu există niciuna. Lenin e considerat un erou de mulți socialiști și comuniști, în timp ce criticii îi reproșează natura represivă a regimului pe care l-a impus în Rusia.

Comuniștii germani au sărbătorit decizia printr-un comunicat de presă exuberant: ”Cu câteva săptămâni înaintea aniversării a 150 de ani de la nașterea sa, Vladimir Ilici Lenin a mai obținut o mare victorie”.

Statuia va fi ridicată în 14 martie, asta dacă autoritățile locale nu câștigă apelul făcut la Înalta Curte Administrativă din landul Renania de Nord-Westfalia.