Cu toate că numărul paturilor libere din secțiile de Terapie Intensivă scade pe zi ce trece, ministrul Sănătății spune că deocamdată nu se pune problema mutării pacienților cu COVID-19 în altă țară.
Mai mult, Tătaru precizează că românii nu vor transfera pacienți COVID-19 de capul lor, ci eventualele mutări de pacienți vor fi gestionate la nivel european.
“La nivelul Comisiei Europene se fac aceste transferuri, cum avem comandamentul pentru vaccin, cum avem eu ştiu, comandamentul pentru medicamente, remdesivir. Există şi acest comandament. Este un comandament care va face o gestionarea acestor cazuri, dar în acest moment nu este cazul la noi”, a declarat Tătaru.
Întrebat de jurnaliști care sunt țările în care ar putea ajunge pacienții români de COVID-19, în cazul unei supraaglomerări a sistemului național de sănătate, președintele Klaus Iohannis a dat din colț în colț, spunând că un astfel de acord va fi anunțat de Guvern, dar și că toate statele sunt afectate de pandemie.
Transferul pacienților cu COVID-19 între țări a fost o practică populară la începutul pandemiei în țările occidentale, în special în Germania, Franța și Olanda, care s-au ajutat reciproc cu tratarea bolnavilor în stare gravă.
Nelu Tătaru a spus că se caută soluții tot pe plan local, existând posibilități de creștere a numărului de paturi de Terapie Intensivă pentru fiecare regiune în parte.
“Noi am evaluat la nivelul fiecărui spital potenţialul de extensie a paturilor de terapie intensivă odată ca şi dotare, a doua oară că şi personal, şi avem şi evaluarea lor la nivel de judeţ şi la nivel de regiune. Avem acele paturi care sunt operaţionale în acest moment sau operaționabile în 7-14 zile în măsura în care va fi nevoie”, a explicat ministrul liberal.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: