Nelu Tătaru: După 1 iunie începe o testare la nivel național pentru coronavirus

Nelu Tătaru. Foto: Captură YouTube

Ministerul Sănătății pregătește o testare la nivel național pentru a verifica nivelul de imunizare a populației, dar și gradul de răspândire a virusului, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la postul de radio Europa FM.

Testarea la nivel național ar urma să se facă după 1 iunie, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății.

Numărul de persoane testate va fi stabilit în funcție de evoluția epidemiei în România până la acel moment, și se va ține cont și de focarele existente.

”O să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populației cât și cea a evoluției ulterioare. Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când s-ar termină pandemia, sau prima etapă a ei. Fiindcă, deocamdată nu coborâm. Astăzi (ieri – n.r.) avem 331 de cazuri, dar în contextul în care ieri a fost sâmbătă și testările sunt mai puține. Facem evaluarea în funcție de numărul de cazuri din acel moment. Bugetul depinde și de testele care ar putea fi serologice, sau și moleculare. În funcție și de zone. Unele cu focar mare, altele cu focar mic. O să testăm voluntarii, dar pe care îi căutam în anumite focare”, a explicat ministrul pentru sursa citată.

Până duminică, 10 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 15.362 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 7.051 au fost declarate vindecate și externate. Din păcate, alte 961 de persoane infectate cu noul virus au murit. La ATI, în acest moment, sunt internați 242 de pacienți.

Începând cu 15 mai, România iese din starea de urgență și intră în starea de alertă. Multe dintre măsurile luate anterior se vor relaxa, însă românii vor trebui să respecte în continuare o serie de reguli. Una dintre cele mai restrictive este aceea că nu au voie să se deplaseze în spațiul public în grupuri mai mari de 3 persoane. De asemenea, nici nu pot părăsi localitatea decât în anumite condiții.

Hotelurile, cafenelele, mall-urile, restaurantele rămân închise. În schimb, se deschid frizeriile, saloanele de coafură, de înfrumusețare, de cosmetică (manichiură, pedichiură), precum și cabinetele stomatologice.

De la 1 iunie este posibil să se deschidă și terasele.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.