Nelu Tătaru: Azi vor fi mai puține cazuri. Nu suntem în colaps medical

nelu tătaru ministrul sănătății
Nelu Tătaru. Sursa: gov.ro

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că astăzi vor fi raportate mai puține cazuri noi de coronavirus, pentru că duminică s-au făcut mai puține recoltări. Ministrul a mai spus că numărul de teste va reveni la normal de luni și, în ciuda numărului crescut de cazuri, „nu suntem în colaps medical”.

Nelu Tătaru a mai spus că în acest moment nu există un pericol pentru o revenire la starea de urgență și a acuzat ingerința politicului în luarea deciziilor privind măsurile de relaxare. „Ne-am grăbit să recomandăm politic anumite idei. O parte a eșicherului politic a ținut să acapareze o parte a avantajului creat. (…) Măsurile de relaxare au fost asumate. Fiecare măsură de relaxare a mers cu o serie de norme de funcţionare şi desfăşurare a acelei activităţi. Trebuia să avem măsuri de relaxare şi la 1 iulie, nu s-a întamplat”, a declarat ministrul, în timpul unei vizite pe care a avut-o la Spitalul Județean Galați.

Autoritățile ar putea impune restricții în anumite zone, dacă situația epidemiologică se înrăutățește din România, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, duminică.

Măsurile ar putea fi impuse dacă va exista o creștere. În orice caz, restricțiile vor viza anumite zone, nu întreaga țară, a explicat secretarul de stat în MAI.

Ar fi posibil ca autoritățile să spună „stop la mare” sau la munte, pentru a limita răspândirea comunitară a coronaviruslui? a fost întrebat Raed Arafat.

„Știți care este treaba? Nu știu dacă mai e posibil să spuneți Stop la mare! acum. În primul rând, nici legislația nu permite acest lucru. Nu mai avem”, a declarat Raed Arafat referindu-se la măsurile din timpul stării de urgență, când deplasările între localități au fost limitate drastic la nivel național.

Unele restricții s-ar putea pune, însă, la nivel local, a spus Raed Arafat. „Singura chestie este să te duci înapoi să pui restricții. Restricții se pot pune. Poate nu național. Și trebuie, la un moment, să vedem cum evoluează și s-ar putea să ajungem să avem nevoie să aplicăm restricții zonale, locale, în anumite zone. Deci, este posibil”, a confirmat la Digi24 șeful DSU.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.