Nelu Tătaru: ”Avem focare peste tot. România e în pericol sanitar”

nelu tătaru ministrul sănătății
Nelu Tătaru. Sursa: gov.ro

Cu toate că evoluția epidemiei de coronavirus din România este pe un trend descendent de săptămâni bune, ministrul Sănătății Nelu Tătaru spune că pericolul nu a trecut.

Tătaru susține prelungirea stării de alertă în România și după data de 15 iunie, fapt pe care și-l dorește și președintele Klaus Iohannis, dar și șeful Guvernului, Ludovic Orban.

De cealaltă parte, liderul PSD, Marcel Ciolacu, și aliații săi din Parlament nu sunt de acord cu încă 30 de zile de stare de alertă.

”Chiar dacă nu e aprobată de Parlament, este o stare de alertă”, a spus, la Digi24, Nelu Tătaru, care a invocat cele aproape 200 de cazuri noi zilnice din ultima perioadă, dar și faptul că la terapie intensivă sunt aproximativ 150 de români. Acest număr final reprezintă aproximativ 10% din numărul total de paturi de terapie intensivă de care dispun spitalele din România.

„Tot ce înseamnă măsuri, norme, sunt aprobate doar în contextul unei stări de alerta, doar în acest cadru. Detașarea personalului medical, distribuirea de măști pentru categoriile defavorizate se pot face doar în cazul stării de alertă. Sunt condiții pentru a putea gradual reveni la o viață normală. Nu s-a terminat pandemia, nu am coborât panta, înca avem transmitere comunitară, sunt noi focare. Trebuie să relaxam gradual măsurile, iar asta se poate face doar într-un astfel de cadru, de stare de alertă”, a adăugat Tătaru, adăugând că ”România este în pericol sanitar”.

Nelu Tătaru a spus că dacă se va renunța la starea de alertă ”nu se va mai putea restricționa absolut nimic”.

Ministrul Sănătății a mai spus că în România sunt focare ”în constituire” peste tot.

De la declanșarea epidemiei în România au fost confirmate aproape 21.000 de cazuri de coronavirus, iar peste 15.000 dintre cei infectați s-au vindecat deja de boală. În ceea ce privește numărul deceselor acesta a ajuns la 1.360.