Nava amiral a flotei ruse a fost avariată. Ucrainenii: „S-a dus unde au trimis-o grănicerii de pe Insula Șerpilor”

Nava Moskva FOTO: Wikimedia Commons
Nava Moskva FOTO: Wikimedia Commons

Nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră, crucișătorul înarmat cu rachete Moskva, a fost grav avariată după ce muniție de la bord a explodat, transmite Ministerul rus al Apărării, citat de Interfax și Reuters. Anunțul a venit după ce ucrainenii au anunțat că au lovit nava cu două rachete Neptun.

Ministerul rus a pus explozia pe seama unui incendiu și a precizat că a început o investigație pentru a stabili exact cauza. Un oficial ucrainean a transmis că două rachete anti-navă au lovit-o, însă fără să prezinte dovezi în acest sens.

„A fost confirmat faptul că crucișătorul de rachete Moskva a mers astăzi exact acolo unde grănicerii de pe Insula Șerpilor i-au spus să meargă”, a transmis guvernatorul regiunii Odesa, Maksym Marchenko.

Informațiile certe sunt puține la acest moment, dar sistemele de urmărire a activității maritime au arătat miercuri noapte că mai multe alte nave ar fi răspuns în urma unui apel SOS din partea echipajului crucișătorului.

Potrivit agențiilor de presă ruse, Moskva, care a ieșit la apă în 1983, este înarmat cu 16 rachete de croazieră anti-navă „Vulkan”, cu o rază de acțiune de cel puțin 700 de kilometri. La bord sunt 500 de persoane, iar nava a participat la intervenția militară din Siria, unde rușii au luptat de partea lui Bashar al-Assad.

Ce spun experții militari despre această lovitură pentru armata rusă

Profesorul Michael Petersen, director al Institutului de Studii Maritime în ceea ce privește Rusia, de la Colegiul de Război Naval din SUA, spune că nu se știe încă clar ce s-a întâmplat cu nava, însă „se pare că ucrainenii au reușit să obțină o victorie deloc nesemnificativă pe mare”.

„Cred că este (o reușită) care are și o valoare simbolică, dar și militară”, explică acesta, citat de BBC.

„Aceasta este nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră, care a cam îmbătrânit, dar este simbolul puterii navale rusești în Marea Neagră”, a declarat Petersen.

Peterson a explicat că ar putea avea „o valoare militară importantă, de asemenea”, deoarece „marina rusă s-ar putea simți nevoită să opereze mai departe de țărm acum decât o făcea anterior”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.