Năstase rămâne fără „Steaua României”. Iohannis face curățenie pe lista cu decorații

adrian năstase
Foto: Pagina de Facebook Adrian Năstase

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va retrage decorațiile acordate de Președinția României tuturor celor care au fost condamnați penal. Anunțul președintelui vine ca răspuns la o întrebare pusă de un jurnalist la Palatul Cotroceni.

Întrebat dacă ia în calcul retragerea decorației lui Adrian Năstase, Iohannis a răspuns: „Da. Pot să spun chiar că am decis să retrag toate decorațiile tuturor celor care au condamnări penale și se încadrează în prevederile legii care prevede procedură de retragere a ordinelor naționale. Am demarat efectiv această acțiune și ea va fi finalizată în foarte scurt timp și veți primi lista decretelor prin care retrag aceste ordine”.

Adrian Năstase a fost decorat în 2002, pe atunci premier al României, de către președintele Ion Iliescu cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Mare Cruce „pentru întreaga activitate pusă în slujba promovării şi dezvoltării României, pentru competenţa şi abnegaţia dovedite în actul guvernării“. Aceasta este cea mai înaltă decorație oferită de statul român.

Năstase face parte în continuare din acest Ordin, deși a fost condamnat definitiv la sentințe cu executare în două dosare: Trofeul Calității și Zambaccian, pentru infracțiuni precum luare de mită și șantaj.

Discuții despre titlul primit de Adrian Năstase au apărut după ce acesta a fost invitat de Ziua Națională la Palatul Cotroceni. Președinția a explicat că invitarea lui Năastase s-a făcut „conform legii”, în „calitate de decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.