NASA a descoperit o exoplanetă asemănătoare Pământului

FOTO: NASA
FOTO: NASA

Astronomii NASA au anunțat descoperirea unei exoplanete asemănătoare Pământului. Planeta a fost descoperită cu ajutorului telescopului orbital Kepler. Kepler 452b, așa cum a fost denumită planeta de oamenii de știință, este cu 60% mai mare decât Terra, este telurică și se află la o distanță de 1.400 de ani lumină în constelația Cygnus.

Potrivit oamenilor de știință, planeta se află pe orbita unei stele foarte asemănătoare Soarelui, cu doar 4% mai masivă și cu 10% mai strălucitoare decât acesta. De asemenea, distanța orbitală a planetei Kepler 452b este egală cu cea a Pământului față de Soare, iar la suprafața sa poate exista apă în stare lichidă.

„Dacă Kepler 452b este într-adevăr o planetă telurică, poziția sa față de steaua în jurul căreia orbitează ne poate indica faptul că se află într-o perioadă de încălzire puternică din istoria climei sale. Creșterea energiei degajate de o stea care îmbătrânește poate provoca evaporarea oceanelor de pe o astfel de planetă”, a declarat astronomul NASA Doug Caldwell, unul dintre cercetătorii care analizează datele transmise de Telescopul Kepler.

Planeta descoperită este de cinci ori mai mare decât a noastră, iar un an are 385 de zile, cu doar 20 de zile mai mult decât Pământul. „Cel mai probabil, are o masă de aproximativ cinci ori mai mare decât cea a Pământului şi o forţă gravitaţională la suprafaţă de două ori mai mare, astfel încât eu şi dumneavoastră am cântări de doi ori mai mult decât cântărim acum”, a declarat și astronomul Jon Jenkins, un alt analist din echipa care studiază datele transmise de Kepler.

Până acum, cu ajutorul telescopului Kepler s-au descoperit peste 4.600 de posibilie exoplanete. Dintre acestea, 12 planete mai mici decât Pământul sunt cercetate cu atenție întrucât se află în zona de aur a stelei-mamă, distanță la care apa să poată exista în stare lichidă la suprafața planetei.

FOTO: NASA
FOTO: NASA

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews