Mutație primejdioasă a COVID-19 în Vietnam: Varianta combină tulpinile indiene și britanice

Versiunea vietnameză a COVID-19 se răspândește cu repeziciune. Foto: Pixabay

O nouă mutație a coronavirusului a fost descoperită în Vietnam, iar autoritățile sanitare din țara asiatică spun că este o combinație între tulpinile apărute în India și Marea Britanie.

Testele de laborator au arătat că tulpina vietnameză se răspândește cu mai multă ușurință decât varianta originală a SARS-CoV-2, descoperită pentru prima oară în China, în 2019.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că patru variante ale virusului sunt ”îngrijorătoare”: cele din India, Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia.

Noua variantă ar putea fi cauza creșterii recente a numărului de cazuri din Vietnam, fiind depistată în 30 din cele 63 de provincii ale țării.

Vietnam este într-o carantină strictă din 2020, iar până în luna mai a acestui an confirmase doar 3.100 de cazuri și 35 de decese provocate de COVID-19. Chiar și așa, în ultima săptămână, țara din Asia de Sud-Est a anunțat 3.500 de cazuri noi și 12 decese.

Vietnam are o populație de 96 de milioane de locuitori, iar până acum a reușit să vaccineze doar 1 milion de oameni cu serul AstraZeneca. Vietnamezii au achiziționat recent 30 de milioane de doze de la Pfizer.

Majoritatea cazurilor noi au fost semnalate în două regiuni puternic industrializate, unde au centre de operațiuni companii ca Samsung, Canon sau Luxshare, o firmă care asamblează produse Apple.