A murit Radu Beligan. „Eu am hotărât să mor pe scenă, ca Moliere!”

Radu Beligan aniversare
Radu Beligan, pe scenă Foto: Facebook Lamia Beligan

Actorul Radu Beligan s-a stins din viață la vârsta de 97 de ani, la Spitalul Elias, din Capitală. Artistul a fost internat de vineri, la Secția de Terapie Intensivă și a decedat în urma unui stop cardio-respirator.

„Eu am hotărât să mor pe scenă, ca Moliere. Nu admit alt sfârșit. Actoria este o muncă foarte grea când o faci serios și o glumâ când o faci în glumă”, declara Radu Beligan, în urmă cu șase ani, într-un interviu.

S-a născut pe 14 decembrie 1918, în satul Gălbeni din județul Bacău. Radu Beligan a interpretat de-a lungul anilor personaje memorabile create de dramaturgi români şi străini.

A jucat roluri celebre, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu sau Jean Anouilh.

De asemenea, a ocupat funcțiile de director al Teatrului de Comedie, între anii 1961 și 1969 și de director al Tetrului Național din București între 1969 și 1990.

Vă recomandăm să citiți și: 

FOTO: Asociația „Prietenii Mocăniței”/Facebook

Încă o mocăniță a fost „reînviată” în România și se bucură de un succes uriaș

biserica fortificată din biertan

Un sat din România, vedetă într-o revistă cu 30 de milioane de cititori

FOTO: Andrew Colin/Flickr (creative commons)

Imagini de poveste. Cum a ajuns România pe locul 1 în topul țărilor de vizitat în 2016

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.