A murit Alcides Ghiggia, marcatorul celui mai faimos gol din istoria fotbalului

Alcides Ghiggia și momentul său de maximă glorie (Youtube.com)
Alcides Ghiggia și momentul său de maximă glorie (Youtube.com)

Fostul mare fotbalist uruguayan Alcides Ghiggia s-a stins din viață ieri, la exact 65 de ani de la golul pe care l-a marcat pe Maracana, în fața a 200.000 de spectatori.

Alcides Ghiggia a înscris golul victoriei în finala Cupei Mondiale din 1950. Succesul obținut de Uruguay, cu scorul de 2-1, în fața Braziliei rămâne și astăzi una din cele mai mari surprize din istoria fotbalului.

Ghiggia s-a născut la Montevideo, în urmă cu 88 de ani, și a jucat la faimoasă echipă locală Penarol, dar și în Italia, la AS Roma și AC Milan, înainte de a-și încheia cariera acasă, la Danubio.

Ghiggia s-a stins din viață în casa sa din Las Piedras, în Uruguay. Era cel mai vârstnic campion mondial și ultimul supraviețuitor al faimosului ”Maracanazo”, porecla pe care a primit-o finala disputată în urmă cu 65 de ani.

Cu toate că au pierdut cu 7-1 în fața Germaniei la turneul final al Mondialelor pe care l-au găzduit anul trecut, brazilienii consideră eșecul din 1950 drept cea mai mare dramă din istoria fotbalului lor. Brazilia nu câștigase niciodată trofeul, iar în acea finală l-ar fi cucerit și dacă meciul s-ar fi terminat la egalitate. Înfrângerea a provocat mai multe sinucideri, dar și decretarea unei zile de doliu național.

”Doar trei oameni au reușit să facă liniște pe Maracana”, spunea Ghiggia într-un interviu: ”Papa, Frank Sinatra și eu”.

Ghiggia era un fotbalist extrem de rapid, care făcea ravagii pe flancul drept. Cariera sa a fost una de mare succes, însă golul reușit în poarta Braziliei va rămâne mereu o bornă importantă în istoria fotbalului.

”A fost momentul vieții mele. Mi-a umplut inima de bucurie și de mândrie”, își amintea uruguayanul Alcides Ghiggia.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în construcții în Germania, Danemarca, Franța. Salarii de peste 1.700 de euro
Locuri de muncă în vânzări, în Germania și Austria. Contract legal, încheiat direct cu angajatorul
Locuri de muncă în fabrici din Germania și Olanda. Salariile ajung la 2.700 de euro