Premierul britanic nu mai vrea imigranți necalificați în Regat

Locuri de muncă în Anglia. Oferta pentru români.
Foto: Pixabay

Numărul muncitorilor necalificați care vin în Marea Britanie va scădea odată ce Marea Britanie va pune punct liberei circulații în urma Brexitului, a promis Theresa May într-un interviu oferit BBC.

Premierul britanic a spus că vor avea prioritate muncitorii cu înaltă calificare. De asemenea, ea a mai arătat că cetățenii din Uniunea Europeană nu vor fi tratați preferențial față de cei din restul lumii.

„Noul sistem bazat pe calificare va reduce imigrația necalificaților și va pune Marea Britanie pe drumul aducerii imigrației la un nivel sustenabil, așa cum am promis”, a spus Theresa May la Radio BBC.

Ea a mai precizat că libera circulație se va „încheia odată și pentru totdeauna” în momentul în care Marea Britanie va ieși din UE.

Întrebată dacă se vor face excepții pentru industriile care au nevoie de mulți muncitori necalificați, ea a spus că planul partidului său recunoaște existența „nevoilor economiei”, însă că nu vor fi „foarte multe excepții” pentru diferite sectoare.

Ținta noului sistem este să aducă imigrația netă în Marea Britania la un „nivel sustenabil”, adică sub 100.000 de migranți pe an.

Ea a lăsat o portiță deschisă, adăugând faptul că un viitor acord comercial cu Uniunea Europeană ar putea include o înțelegere privind „mobilitatea” muncitorilor din UE.

Oamenii de afaceri din Marea Britanie, speriați de promisiunile Theresei May

Patronatele din Marea Britanie și-au exprimat îngrijorarea vizavi de anunțul făcut de Theresa May. Deja anumite domenii precum construcțiile și industria ospitalității se confruntă cu o lipsă de mână de lucru, iar schimbările anunțate de May nu ar face decât să agraveze această criză, au explicat reprezetanții Confederației Industriei Britanice.

„Restricționarea accesului muncitorilor de care Marea Britanie are nevoie este autodistructivă”, au arătat aceștia.

De asemenea, Consorțiul Britanic din Retail a menționat că politicile ar trebui bazate pe nevoile economiei, nu pe separații „arbitrare” trasate în funcție de salariu și calificări.

Reprezentanții Partidului Laburist au criticat-o și ei pe Theresa May, acuzând-o că face o „distincție dubioasă” între muncitorii necalificați și cei cu înaltă calificare. Aceștia au dat ca exemplu îngrijitorii: tehnic, ei nu au o calificare, însă sunt „vitali pentru societatea noastră”, au mai spus laburiștii.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.