Cum va fi sancționată munca la negru. Lista amenzilor pe care le vor primi patronii

Guvernul Tudose a adoptat în ședință de Guvern un proiect de ordonanță de urgență prin care Codul Muncii este modificat și se introduc noi sancțiuni pentru munca la negru.

Angajatorii care primesc persoane la muncă fără să încheie cu ele un contract individual de muncă vor fi sancționați cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată.

Cu aceeași sumă vor fi sancționați și patronii care primesc la muncă o persoană fără să transmită raportul de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității.

În cazul contractelor individuale de muncă cu timp parțial, primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit se sancționează cu amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată.

Legea le permite celor sancționați să achite doar jumătate din amendă dacă o plătesc în maximum 48 de ore.

Dincolo de amenzi, angajatorii riscă închiderea temporară a afacerii: „În cazul constatării săvârșirii uneia dintre faptele prevăzute (…) inspectorul de muncă dispune, ca sancțiune complementară, sistarea activității locului de muncă organizat”.

Angajatorul poate relua activitatea numai după achitarea amenzii contravenționale aplicate și după ce demonstrează că a remediat deficiențele care au condus la sistarea activității: prin încheierea contractului individual de muncă, transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților sau, după caz, încetarea suspendării contractului individual de muncă și constituirea și plata contribuțiilor sociale și a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucrătorului pe perioada în care a prestat activitate nedeclarată.

Pe de altă parte, munca la negru nu va mai fi considerată o infracțiune, angajatorii urmând să fie sancționați doar cu amenzi.

„Munca nedeclarată reprezintă un fenomen de o gravitate crescută cu care se confruntă societatea, cu consecințe negative atât asupra lucrătorului, cât și asupra bugetului de stat care se manifestă în diferite forme, atât prin nedeclararea către autorităţi a întregii activităţi a salariatului cât și prin declararea parțială a activității acestuia”, se mai arată în textul Ordonanței de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.53/2003 – Codul muncii.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version