„Mucusul marin” ar putea ajunge și în Marea Neagră

FOTO: freddyurbina/Pixabay.com
FOTO: freddyurbina/Pixabay.com

„Mucusul marin” care a invadat coastele turce ale Mării Marmara ar putea duce la un dezastru ecologic și amenință și Marea Neagră, potrivit biologilor turci. Aceștia spun că țările de coastră, între care Rusia și România, ar trebui să-și coordoneze eforturile pentru a reduce la minimum o poluare excesivă.

„Mucusul marin”, o substanță vâscoasă produsă de nişte alge supraîncărcate cu microoganisme, sufocă viaţa marină.

La începutul lunii mai, mucusul marin a acoperit coastele Istanbulului şi a altor mari centre urbane de la Marea Marmara, mare care leagă Marea Neagră de Marea Egee.

Este „doar o chestiune de timp” înainte ca mucilagiul din Marmara să se extindă către Marea Neagră şi Marea Egee, a declarat pentru dpa hidrobiologul Levent Artuz, relatează Agerpres.

De la începutul anului 2021, echipa condusă de Artuz, formată din aproape 20 de experţi, a monitorizat 450 de zone din Marea Marmara, înainte ca substanţa lipicioasă să se răspândească pe o suprafaţă întinsă a mării.

Catastrofa, consideră specialiștii, este provocată de om, în decursul a zeci de ani, fiind amplificată de deversarea necontrolată de materiale industriale şi deşeuri menajere în apă. Ecosistemul Mării Marmara este slăbit „în mod ireversibil”, consideră Levent Artuz.

Biologul a avertizat că mucilagiul nu se poate descompune din cauza lipsei de oxigen din Marmara. „Este pe cale să devină o problemă internaţională, un coridor biologic poate transporta substanţa rapid”, a mai spus el, cerând ţărilor învecinate să ia măsuri de precauţie.

Mucilagiul a redus deja drastic diversitatea peştilor din Marea Marmara în doar un an de zile. „Numărul de specii dintr-o singură staţie a scăzut la 20 de la 200 anul trecut, 60% din specii au dispărut”, susține Artuz. Este cea mai gravă situaţie din 1954, când biologii au început pentru prima dată să monitorizeze Marea Marmara, a subliniat Levent Artuz.