Motivul pentru care un delfin a atacat 18 înotători într-un singur an. Explicațiile experților

delfin
Foto: canva.com / pixabay.com

Un delfin singuratic aflat în căutarea unei perechi este considerat responsabil de nu mai puțin de 18 atacuri ce au avut loc în prefectura Fukui din Japonia, relatează BBC.

O explicație oferă de un expert pentru atacul asupra înotătorilor e că delfinul este, probabil, frustrat sexual. Specialiștii cred că același delfin se află în spatele a 18 atacuri ce au avut loc de la începutul anului în apropierea orașului Mihama de pe litoral.

A fost rănit inclusiv un copil de școală primară, care a avut nevoie de cel puțin 20 de copci la un deget.

Oficialii au avertizat că mamiferele îi pot „mușca cu dinții lor ascuțiți” pe înotători și, de asemenea, îi pot „trage în mare, ceea ce le-ar putea pune viața în pericol”.

În ciuda reputației lor de animale prietenoase, atacurile delfinilor pot fi fatale. În 1994, un delfin din Brazilia a atacat doi bărbați care au încercat să-l călărească, ucigându-l pe unul și rănindu-l pe celălalt. Se crede că delfinul, poreclit Tiao, ar fi rănit cel puțin 22 de persoane înainte de incident.

Tadamichi Morisaka, profesor de cetologie la Universitatea Mie din Japonia, a declarat că înotatoarea dorsală a unui delfin care a mușcat degetele unui bărbat pe o plajă din Tsuruga (un oraș port de lângă Mihama) se potrivește cu cea a unui delfin lung de 2,5 metri observat în largul coastei Fukui anul trecut. Înotatoarea dorsală este ca amprenta unui delfin (are crestături și zone pigmentare distincte).

El a adăugat că delfinii masculi comunică „mușcându-se unii pe alții”. „Nu încearcă să rănească oamenii, ci folosesc cu oamenii modul de comunicare al delfinilor”, a mai spus el.

Însă un alt specialist a sugerat că delfinul i-a atacat pe înotători deoarece este frustrat sexual. „La fel ca la oameni și la alte animale sociale, fluctuațiile hormonale, frustrarea sexuală sau dorința de a domina ar putea determina delfinul să rănească oamenii cu care interacționează. Deoarece sunt animale atât de puternice, acest lucru poate duce la răni grave la oameni” a spus Simon Allen, biolog și cercetător principal al proiectului Shark Bay Dolphin Research.

Allen a adăugat că este posibil ca delfinul să fi fost „ostracizat din propria sa comunitate și să caute o companie alternativă”.

Matthias Hoffmann-Kuhnt, expert în mamifere marine la Universitatea Națională din Singapore, a spus că delfinul ar putea acționa și în propria apărare. „De cele mai multe ori, din experiența mea, acesta este mai degrabă un comportament defensiv atunci când oamenii se apropie prea mult de acești delfini și nu știu cum să se comporte (…) Astfel, nu este de mirare că animalele devin apoi agresive și încearcă se se protejeze de oamenii din apă.”

Totodată, este posibil ca delfinul să fi avut anterior o întâlnire neplăcută cu un om, iar acum proiectează acea relație asupra altor oameni pe care îi întâlnește, a spus Hoffmann-Kuhnt: „Au o memorie bună, asemănătoare cu elefanții care își vor aminti cine i-a maltratat anterior.”

Foto: canva.com / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.