Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, le-a cerut persoanelor sub 40 de ani „să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”. Ministrul a mai adăugat că sunt 2.500 de farmacii în toată țara în care se găsesc aceste pastile, iar oamenii le pot ridica gratuit, pe baza rețetei.
30 de milioane de pastile de iodură de potasiu a cumpărat în această primăvară Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat, o achiziție de 6 milioane de euro. Pastilele de iodură de potasiu au fost produse de Antibiotice Iași.
Povestea pastilelor de iod a început în luna martie, imediat după ce a izbucnit războiul din Ucraina. Atunci, foarte mulți români au golit stocurile cu pastile de iod din farmacii. Au fost cumpărate inclusiv suplimente care conțin o cantitate foarte mică de iod.
În scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. Ea ar fi trebuit să fie administrată, în eventualitatea unui accident nuclear, în termen de 6 ore de la anunțul autorităților, arăta chiar Ministerul Sănătății, în campania de informare privind iodul.
Riscul de cancer tiroidian per unitate de doză de iod radioactiv este mai mare la făt, nou-născut şi sugar decât la adult. Populaţia ţintă pentru administrarea iodului este reprezentată mai ales de persoanele cu vârsta sub 40 ani.
Ministerul Sănătății a venit, după declarația ministrului Rafila, și cu câteva precizări:
„1. Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor;
2. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberate de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății”.