Motivul pentru care o bunicuță ar putea primi Premiul Nobel pentru Pace

FOTO: Captură Digi24
FOTO: Captură Digi24

O pensionară din insula Lesbos, în vârstă de 85 de ani, este una dintre propunerile Greciei la Premiile Nobel pentru Pace. Aceasta a fost aleasă pentru că a ajutat copiii refugiaților sosiți pe insula grecească Lesbos anul trecut, potrivit Digi24.

Alături de Emilia Kamvysi, Grecia l-a propus la Premiile Nobel pentru Pace și pe Stratis Valiamos, un pescar în vârstă de 40 de ani, care le-a oferit și el ajutorul sutelor de refugiați care se îndreptau cu bărcile spre Lesbos.

O petiție online, lansată în luna noiembrie a anului trecut, cere ca premiul Nobel pentru Pace să fie acordat în ediția aceasta locuitorilor de pe insula Lesbos, pentru că i-au ajutat pe migranții care au ajuns în Europa. Până acum s-au strâns peste 600 de mii de semnături de susținere.

Bunicuța Emilia a devenit celebră prin intermediul presei din din toată lumea, după ce a apărut în mai multe imagini hrănind, chiar și cu biberonul, copii ai refugiaților.

Chiar ea provine dintr-o familie de refugiați, care la începutul anilor `20 a plecat din Turcia din cauza războiului. Anul trecut, aproape în fiecare zi, împreună cu alte prietene pensionare a mers la malul mării pentru a ajuta refugiații.

Pescarul Valiamos s-a ascuns de aparatele de fotografiat și nu a vrut să dea vreun interviu, însă în ultimele luni a salvat mii de refugiați care au fost la un pas să se înece și și-a riscat de multe ori viața, potrivit mai multor martori.

Prin insula Lesbos, care are în jur de 85.000 de locuitori, anul trecut, au intrat în Europa, venind din Turcia, peste 800 de mii de migranți. Autoritățile spun că în cazul în care vor câștiga Premiul Nobel pentru Pace, banii îi vor folosi pentru a renova spitalele locale, iar medalia va fi pusă într-un loc de cinste în cel mai important muzeu al insulei.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Nebănuitele calități ale unui animal superb. 10 curiozități uimitoare despre cai
Geniu al școlii românești, admis la cea mai bună universitate din Europa
4 semne noi de circulație puțin cunoscute de șoferii din România
Locuri de muncă în Anglia. Se caută muncitori, ospătari, șoferi și personal pentru McDonald’s
O minune din România aflată la 100 de metri adâncime, promovată de CNN
TEST. Recunoașteți orașele românești din aceste imagini!

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.