Ultimul mesaj postat pe Facebook de tânărul din Canada dezvăluie motivul atacului

alek minassian
Foto: Facebook

Alek Minassian, bărbatul în vârstă de 25 de ani care a intrat cu o dubă în pietonii de pe o stradă din Toronto, Canada, a fost acuzat oficial de uciderea a 10 persoane și de tentativă de omor în cazul altor 13.

Cu doar câteva minute înainte de atac el a publicat pe Facebook un mesaj prin care îl lăuda pe criminalul Elliot Rodger, precum și grupul misogin „incel” de pe Reddit, relatează BBC.

În 2014, Elliot Rodger, un tânăr de 22 de ani din California, SUA, a împușcat mortal 6 persoane în Isla Vista, iar apoi s-a sinucis.

Mesajul lui Alek Minassian era următorul: „Rebeliunea Incel a început! Îi vom înlătura pe toți Chads și Stacys! Îl omagiem pe supremul gentleman Elliot Rodger!”.

Cuvântul „incel” se referă la un grup de pe rețeaua de socializare Reddit, grup care între timp a fost interzis. Grupul era folosit de Rodger. Aici, tineri bărbați se plângeau de lipsă de activitate sexuală și adesea dădeau vina pe femei pentru acest lucru.

„Chads” și „Stacys” era numiți bărbații atractivi și femeile frumoase, despre care cei din grup simțeau că nu sunt disponibili pentru ei, pentru “incels”. Termenul „incels” este o prescurtare de la „celibat involuntar” („involuntary celibate” în limba engleză).

La conferința de presă de marți, 24 aprilie, poliția din Toronto a anunțat că cele 10 victime sunt „predominant” femei. Cele mai tinere au în jur de 20 de ani, iar cele mai în vârstă 80.

Un bărbat în vârstă despre care se crede că este rudă cu Alek Minassian le-a spus reporterilor că îi pare rău pentru cele întâmplate și că nu au existat semne care să indice atacul pe care tânărul îl punea la cale.

Totuși, foști colegi de școală de-ai lui Alek au povestit pentru presă că acesta era un singuratic.

În trecut, el a urmat cursurile unei școli pentru elevi cu nevoi speciale. Pe când era în școala gimnazială, Minassian umbla cu capul în jos, cu mâinile strânse puternic și mieuna, a povestit o fostă colegă a sa pentru Reuters. Însă ea a adăugat că Minassian nu a fost niciodată violent.

„Nu era o persoană sociabilă, însă din ce îmi amintesc era inofensiv”, a mai spus ea.

Un alt fost elev, Ari Bluff, a povestit pentru CBC că Minassian nu părea să aibă foarte mulți prieteni: „Mi-l amintesc cum mergea pe coridoare, de obicei singur, sau cum sătea singur la cantină”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.