Motivele pentru care vânzările de carburant vor scădea în 2015 în România

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) avertizează că anul viitor, vânzările de carburant vor continua să scadă în România ceea ce va afecta încasările la bugetul de stat.

Și asta pentru că sistemul de rambursare al accizei suplimentare nu funcționează ceea ce face ca până în prezent, niciun transportator rutier nu a recuperat niciun cent pentru combustibilul alimentat în țară anul acesta, după cum susțin reprezentanții transportatorilor.

“Deși este în vigoare încă din luna iunie 2014, sistemul de rambursare al accizei suplimentare nu funcționează(…). Prin comparație, firmele care au alimentat combustibil în Ungaria sau Austria – au recuperat deja TVA și acciză pentru lunile aprilie/mai/iunie încă din luna septembrie 2014”, potrivit UNTRR.

În această situație, reprezentanții transportatorilor susțin că anul viitor, consumul de combustibil va continua să scadă în România, în favoarea alimentării din alte țări.

Transportatorii au mai spus că toți șoferii români din zonele de frontieră, chiar dacă nu fac transport internațional, ies și alimentează în afara României pentru ca apoi să consume în țară.

Totodată, firmele românești care fac transport internațional își iau vehicule cu rezervoare din ce in ce mai mari și încearcă să alimenteze din alte țări, precum Austria sau Ungaria.

Efectele alimentării cu combustibil a transportatorilor români din alte țări va duce la reducerea constantă a sumelor încasate la bugetul de stat cu titlu de accize, după cum atenționează transportatorii.