Motivele pentru care armata rusă nu va obține un succes mai mare în Ucraina

FOTO: Ukraine Weapons Tracker/Twitter
FOTO: Ukraine Weapons Tracker/Twitter

Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) a făcut o analiză în care prezintă mai multe argumente pentru care „este puțin probabil” ca militarii ruși, prin ofensiva din Donbas, să obțină un succes mai mare decât cele de până acum. Potrivit specialiștilor, forțele ruse ar putea obține „câștiguri limitate” teritoriale.

În evaluarea de marți, ISW spune că trupele ruse au trecut la o nouă fază a operațiunilor ofensive la scară largă în estul Ucrainei începând cu 18 aprilie și au ca scop, probabil, să ocupe în totalitate regiunile Donețk și Lugansk.

„Au adus întăriri pe axa Donbas. În 18 aprilie, au lansat atacuri la scară largă, cu artilerie grea, asupra zonelor Rubijne, Popasna și Marinka, după ce anterior au avut loc doar atacuri localizate și bombardamente de-a lungul liniei de contact. Forțele ruse nu au obținut niciun câștig teritorial major”, transmit specialiștii de la ISW.

Institutul american pentru Studiul Războiului consideră că „este puțin probabil” ca ofensiva rusă în Donbas să aibă un succes mai mare decât cele anterioare, dar forțele ruse ar putea „obține câștiguri limitate”.

Argumentele ISW:

  • Forțele ruse nu au luat pauza operațională care era probabil necesară pentru a reface unitățile avariate retrase din nord-estul Ucrainei.
  • Trupele retrase din jurul Kievului și care s-au întors să lupte în Donbas au fost, în cel mai bun caz, completate cu soldați din alte unități avariate.
  • Probleme semnificative de moral și de aprovizionare.
  • Este puțin probabil ca armata rusă să își fi rezolvat problemele principale cu care se confruntă – coordonare slabă, incapacitatea de a conduce operațiuni între țări și moralul scăzut.
  • Forțele ruse ar putea slăbi pozițiile ucrainene în estul Ucrainei prin concentrarea puternică și prin sporirea numărului de atacuri, dar probabil cu un cost ridicat.
  • Un succes brusc și semnificativ al ofensivei ruse rămâne însă foarte puțin probabil.