Moțiunea de cenzură e aproape gata. Câte voturi ar fi strâns Opoziția

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că moțiunea de cenzură va fi depusă „cât de curând”, însă nu a precizat o dată exactă, pentru că nu a consultat toate partidele. De asemenea, Orban a mai spus că opoziția ar urma să voteze „la vedere” la moțiunea de cenzură.

„Obiectivul PNL a fost de coagula toate forțele politice parlamentare din opoziție pentru a obține numărul de semnături și ulterior numărul de voturi necesar pentru a asigura succesul moțiunii de cenzură”, a precizat Ludovic Orban, după ședința Biroului Executiv al PNL.

Digi24.ro anunță că, potrivit unor surse, liberalii ar fi reușit să obțină semnăturile parlamentarilor Pro România. În total, ar fi 28 de semnături care se adaugă la cele 181 ale PNL, USR, PMP și UDMR.

„Am încredere că parlamentarii Pro România, în urma deciziilor luate și a anunțurilor publice, semnează și votează moțiunea de cenzură. N-am niciun motiv să mă îndoiesc de această atitudine și de această decizie. De altfel, o spun sincer, am discutat cu mai mulți parteneri în acest efort, cei mai mulți dintre ei sunt de acord incusiv să fie un vot la vedere, încât să nu fie niciun fel de dubiu privitor la modul în care este exercitat acest vot”, a spus Ludovic Orban.

Urmează discuții și cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit unei discuții între liberali, din cauza problemelor interne, ALDE ar aduce 17 semnături.

„Așteptăm finalizarea procedurilor în cadrul ALDE. Știm foarte bine că trebuie să ia decizia, ALDE, și după decizie să strângă semnăturile. Noi mizăm pe contribuția tuturor parlamentarilor care astăzi sunt în ALDE, indiferent de speculațiile care apar pe ici pe colo, vom vedea cu precizie, exact, numărul de semnături pe care putem conta. Oricum, calculele noastre ne fac să fim optimiști”, a spus Orban.

Potrivit calculelor, încă 7 voturi ar mai putea veni de la parlamentarii minorităților naționale.

Potrivit procedurilor, dacă moțiunea de cenzură va fi depusă la începutul săptămânii viitoare, se va dezbate și se va vota într-o ședință comună a celor două camere până cel târziu pe 10 octombrie.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.