Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a picat

Viorica Dăncilă FOTO: Gov.ro
Viorica Dăncilă FOTO: Gov.ro

18:12. Moțiunea de cenzură a fost respinsă. Votul a fost secret, iar Opoziția formată din PNL, USR și PMP au adunat puțin peste 150 de voturi. Aveau nevoie de 233.

Parlamentul dezbate astăzi, începând cu ora 14:00, moțiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Dragnea – Dăncilă, o urgență națională!”. Aceasta a fost depusă de PNL și e susținută de toate partidele din opoziție.

Pentru a fi demis actualul Executiv e nevoie de suținerea a 233 de parlamentari, voturi pe care cei din opoziție nu le au, mai ales că liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că deputații și senatorii maghiari vor părăsi sala în momentul în care se va vota.

În prezent PSD și ALDE au împreună 250 de mandate (220 -PSD și 30 ALDE) și au asigurată o majoritate confortabilă, cu 17 voturi peste numărul necesar de susținere a Guvernului.

De partea celalaltă Opoziția – PNL, USR, PMP – are 152 de parlamentari (92 PNL, 41 USR, 20 PMP) și are nevoie de susținerea a încă 81 de parlamentari ca Guvernul Dăncilă să fie schimbat.

UDMR are 30 de senatori și deputați, Minoritățile 17, iar 15 parlamentari sunt neafiliați, dintre aceștia 11 fiind înscriși în partidul lui Victor Ponta.

Vorica Dăncilă a ajuns la Parlament în jurul orei 13:40. PSD are 70 de invitați la moțiunea de cenzură, potrivit liderului PSD de la Camera Deputaților.

La Parlament s-au luat mai multe măsuri. De exemplu, liftul de lângă biroul lui Liviu Dragnea poate fi folosit doar de către parlamentari, iar accesul pe coridorul care face legătura dintre Camera Deputaților și Senat a fost restricționat.

De asemenea, pe holurile Parlamentului au fost montate benzi de delimitare, iar în fața sălii de plen a apărut un țarc pentru cameramani.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.