Moscova: Vom bombarda centrele de decizie ale Ucrainei, dacă vor ataca teritoriul Rusiei cu arme primite din SUA

FOTO: Ukraine Weapons Tracker/Twitter.com
FOTO: Ukraine Weapons Tracker/Twitter.com

Rusia transmite, prin vocea vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, că va lovi centrele de decizie de la Kiev, dacă Ucraina va folosi armele primite de la Statele Unite ale Americii împotriva teritoriului Rusiei.

„Dacă aceste arme vor fi folosite împotriva teritoriului Rusiei, forțele armate ale țării noastre nu vor avea de ales decât să distrugă centrele de decizie. (…) Toată lumea înțelege ce fel de centre sunt acestea – Ministerul Apărării, Statul Major General și orice altceva. (…)

Dar trebuie să înțelegeți că centrele care iau decizia finală în acest caz, din nefericire, nu sunt situate pe teritoriul Kievului. Ca atare, aceasta este cu siguranță o amenințare care va trebui luată în considerare”, a declarat Dmitri Medvedev joi, pentru canalul Al Jazeera, potrivit agenției TASS.

Președintele american Joe Biden a anunțat miercuri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include sisteme de rachete HIMARS, cu rază de acțiune de până la aproape 80 de kilometri. Valoarea ajutorului se ridică la 700 de milioane de dolari, potrivit secretarului de stat Antony Blinken. 

Zelensky: 20% din teritoriul Ucrainei este controlat de ruși

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat că 20% din teritoriul ucrainean e sub ocupație rusă, iar Donbasul este „aproape în întregime distrus”.

Zelenski a afirmat că luptele continuă de-a lungul liniei frontului care se întinde pe „mai mult de o mie de kilometri” de-a lungul teritoriilor din regiunea Harkov până la Nikolaev, în sudul țării. El a adăugat că regiunea Donbas din Ucraina, „odinioară unul dintre cele mai puternice centre industriale din Europa” este „pur și simplu devastată”.

Zelenski a susținut că peste 30.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului în urmă cu peste trei luni. „Este mai mult decât numărul morților din Afganistan, mai mult decât numărul rușilor morți în cele două războaie cecene”, potrivit lui Zelenski.

Președintele ucrainean a cerut sancțiuni suplimentare Rusiei și mai multe arme  pentru a sprijini Ucraina.