Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureș a fost vandalizat

monumentul secuilor martiri din târgu mureș
Foto: Soós Zoltán / Facebook

Monumentul Secuilor Martiri din municipiul Târgu Mureș a fost vandalizat vineri, 5 februarie, de niște persoane care au colorat o parte din monument în roșu, galben și albastru.

Incidentul a fost anunțat de primarul orașului, Soós Zoltán, care i-a sfătuit pe locuitori să nu se lase provocați.

„Cu puțin timp în urmă am aflat că autori necunoscuți au vandalizat Monumentul Secuilor Martiri. Târgumureşenii nu mai pot fi divizați, deşi unii nu renunță. Să nu ne lăsăm păcăliți de cei care ne vor răul. Oraşul nostru se poate dezvolta doar dacă nu lăsăm loc provocărilor pe bază etnică”, a scris el pe rețeaua de socializare Facebook.

Monumentul Secuilor Martiri, numit și Obeliscul Secuilor Martiri, a fost dezvelit în anul 1875, pentru a aduce omagiu revoluționarilor complotului anti-habsburgic executați în anul 1854 (Mihály Gálffy, Károly Horváth, János Bágyi Török, Ferenc Bartalis și József Várady).

După ce complotul a fost descoperit de autoritățile austriece, cele 5 persoane au fost condamnate la moarte.

Mihály Gálffy,Károly Horváth și János Bágyi Török au fost executați la 10 martie 1854 la marginea orașului Târgu Mureș, iar Ferenc Bartalis și József Várady la Sfântu Gheorghe, în data de 24 aprilie 1854.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.