Astronomii au descoperit că vântul suflat în exterior de găurile negre uriașe aflate în centrul galaxiilor este suficient de puternic pentru a împiedica nașterea unor noi stele, relatează BBC.
Cu ajutorul a două telescoape, cercetătorii au observat o gaură neagră supermasivă care are masa egală cu un miliard de Sori și au măsurat puterea vântului său.
Echipa de oameni de știință a confirmat că acest vânt suflă în toate direcțiile, o idee care până acum a fost dificil de demonstrat. Studiul a arătat și cum astfel de găuri negre pot afecta evoluția galaxiilor în centrul cărora se află.
Studiul a fost realizat de o echipă internațională de astronomi care au folosit telescoapele XMM-Newton, operat de Agenția Spațială Europeană, și Nustar, operat de NASA.
„Știm că găurile negre din centrul galaxiilor se pot „hrăni” cu materie, iar acest proces poate crea vânt. Se crede că acest proces reglează creșterea galaxiilor”, a declarat profesorul Fiona Harrison de la Institutul de Tehnologie din California, pentru sursa citată.
Cele două telescoape au înregistrat simultan diferite lungimi de undă ale luminii care venea din apropierea găurii negre aflate la două miliarde de ani lumină distanță de noi, cunoscută drept PDS 456. Deoarece este foarte strălucitoare, regiunea în care se află această gaură neagră poartă denumirea de „quasar” (o regiune compactă din jurul unei găuri negre supermasive aflate în centrul unei galaxii masive).
O explozie aproape sferică
Telescopul Nustar vede razele X de energie înaltă, iar XMM-Newton vede razele X de joasă energie. În trecut, telescopul XMM-Newton detectase deja, cu ajutorul atomilor de fier, un vânt care sufla din gaura neagră PDS 456 înspre Pământ. Purtați de jeturile uriașe, atomii blocau razele X într-un mod specific. Telescopul le-a permis astronomilor să calculeze și faptul că vântul călătorea cu o viteză egală cu o treime din viteza luminii.
Folosindu-se și de telescopul Nustar, echipa a putut să demonstreze că vântul iese din gaura neagră printr-o explozie aproape sferică.
„Dacă știm viteza, forma și dimensiunea vântului, putem să aflăm cât de puternic este”, a spus Harrison.
Iar puterea găurii negre este, într-adevăr, uimitoare: materia suflată în exterior în fiecare an este de 10 ori mai mare decât masa Soarelui.
Cantitățile uriașe și forma vântului sugerează că PDS 456 are un impact destul de mare asupra galaxiei înconjurătoare. Oamenii de știință cred că, probabil, același lucru se întâmplă și cu alte găuri negre supermasive, inclusiv cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă aflată în centrul galaxiei noastre, Calea Lactee.
„Acum știm că vântul dintr-un quasar contribuie semnificativ la pierderea de materie dintr-o galaxie, aruncând afară rezerva sa de gaz, care este combustibil pentru formarea stelelor”, a explicat Emanuele Nardini de la Universitatea Keel din Marea Britanie, autorul principal al studiului publicat în jurnalul „Science”.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Recomandările editorilor GreatNews:
Patru ani de „vacanță”. Călătorii de meserie care vizitează toată România
Afacere din pasiune. A renunţat la funcţia de manager ca să vândă discuri de vinil
Doi tineri au plecat în aventura vieții lor, într-o căsuță pe roți
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: