Monilioza – cum să ajuți pomii afectați de boală

O ciupercă microscopică este cea care produce monilioza, o boală des întâlnită la pomi cu fructe sâmburoase, ca vișinul, cireșul, prunul, caisul sau piersicul.

Primăvara, monilioza poate fi observată pe ramuri, flori și frunze. Apoi, ea produce putrezirea fructelor din pom. Mai ales în primăverile reci, monilioza poate duce la uscarea unui număr însemnat de ramuri.

Boala e numită și boala stindardului, din cauză că ramurile veștejite își îndoaie vârful în formă de cârlig. Fructele afectate se vor zbârci și apoi vor cădea.

La fructele de cireș, efecte sunt dintre cele mai grave. Chiar și fructele mature pot fi afectate: pulpa fructului putrezește și apar pete albe pe fruct, semn al ciupercii parazite. Înțepăturile muștelor cireșelor și rănile de la grindină pe fructe favorizează infestarea.

La prun, semnele sunt un pic altfel. Fructul se crapă și sucul dulce al acestui pur și simplu curge afară.

Un prim sfat este îndepărtarea fructelor mumificate rămase în pom. Acestea pot fi sursa de infecție pentru anul ce vine.

O altă masură este o igienă riguroasă a pomilor. Fructele mumificate trebuie adunate și distruse, iar ramurile infestate trebuie tăiate și apoi arse.

Se pot administra și tratemente chimite, în perioase de repaus vegetativ, dar și primăvara (prefloral). Se poate acționa și asupra fructelor, dar e important ca tratamentul să se aplice pentru ultima dată cu cel puțin 14 zile înainte de recoltate.

Substanțele pentru tratament sunt:

Alcupral 50 PU (WP)

Bouille bordelaise WDG

Captadin 50 PU (WP)

Captadin 80 WDG (WG)

Chorus 50 WG

Cuproxat Flowable (SC) / Kupferol

Folicur Solo 250 EW

Fonguran OH 300 SC

Teldor 500 SC

Score 250 EC

Orius 25 EW

Vondozeb

Într-un articol viitor, vom vorbi despre soluții pentru cultura de grâu. Vom descoperi cel mai bun erbicid pentru grâu, dar și soiuri cu producții record în ultimii ani.