BNR a emis monede din aur, argint și cupru dedicate centenarului

monede BNR
Foto: BNR

BNR (Banca Națională a României) a lansat luni, 26 martie, un set de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat), precum și o monedă din alamă, pentru colecționare, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

Monedele sunt dedicate circuitului numismatic.

Moneda din aur are o valoare nominală de 100 de lei, cea din argint de 10 lei, iar cea din tombac cuprat de 1 leu. Tombacul este un aliaj de cupru cu zinc, de culoare roșiatică.

Tirajul emis de BNR este de:

– 200 de seturi de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat);
– 5.000 monede din alamă, pentru colecționare.

Preţurile de vânzare sunt:
– 1.990 de lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat), inclusiv broșura de prezentare;
– 10 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă, pentru colecționare.

Monedele emise de BNR vor fi ambalate separat, în capsule de metacrilat transparent. Seturile de trei monede vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Aversul monedei din aur redă, în prim-plan, o imagine a clădirii Sfatului Țării din Chișinău, unde, la data de 27 martie 1918, s-a votat unirea Basarabiei cu România, iar în plan secund un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu România; inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „100 LEI”, stema României și anul de emisiune „2018”.

Aversul monedei din argint redă, în prim-plan, o imagine a clădirii Sfatului Țării din Chișinău, unde, la data de 27 martie 1918, s-a votat unirea Basarabiei cu România, iar în plan secund, un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu România; inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2018”.

Aversul monedei din tombac cuprat redă, în prim-plan, o imagine a clădirii Sfatului Țării din Chișinău, unde, la data de 27 martie 1918, s-a votat unirea Basarabiei cu România, iar în plan secund, un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu România; inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „1 LEU”, stema României și anul de emisiune „2018”.

Aversul monedei din alamă pentru colecționare redă, în prim-plan, o imagine a clădirii Sfatului Țării din Chișinău, unde, la data de 27 martie 1918, s-a votat unirea Basarabiei cu România, iar în plan secund, un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu România; inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României și anul de emisiune „2018”.

Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat și din alamă) prezintă portretele și numele celor trei semnatari ai Actului Unirii Basarabiei cu România: Ion Inculeț, președinte al Sfatului Țării, Pantelimon Halippa, vicepreședinte, și Ion Buzdugan, secretar; inscripțiile „100 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMANIA” și „27 Martie 1918”.

Monedele din aur, argint și tombac cuprat:

bnr monede centenar unirea cu basarabia bnr monede centenar unirea cu basarabia bnr monede centenar unirea cu basarabia bnr monede centenar unirea cu basarabia bnr monede centenar unirea cu basarabia bnr monede centenar unirea cu basarabia

Monedele din alamă:

bnr monede centenar unirea cu basarabia bnr monede centenar unirea cu basarabia

Monedele din aur, argint și tombac cuprat și monedele din alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de trei monede și a monedelor din alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Ursus face angajări în mari orașe: se oferă al 13-lea salariu. Ce venituri se câștigă

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.