Moneda care te îmbogățește. A crescut de patru ori anul acesta

FOTO: MichaelWuensch/Pixabay.com
FOTO: MichaelWuensch/Pixabay.com

În primăvara aceastui an, două familii din Cluj și-au cumpărat locuințe cu monede virtuale. Constructorul declara atunci că auzise de aceste monede și a decis să facă tranzația. În România, astfel de tranzacții cu monede virtuale sunt destul de rare, însă în străinătate sunt frecvente.

Mai mult, reprezentanți ai Băncii Naționale a României spuneau că nu cred în moneda virtuală. „Noi ca bancă centrală nu credem în bitcoini (n.r. monede virtuale) pentru că nu e ceva palpabil. BCE are şi ea reţineri în acest sens.

Ne vom asigură să nu existe pe piaţă produse riscante, care să compromită clienţii şi sistemul bancar”, a afirmat directorul compartimentului de reglementare a sistemelor de plăţi din cadrul BNR, Ruxandra Avram, în cadrul conferinţei Digital Banking & Insurance.

Cea mai populară monedă virtuală este Bitcoin, care a crescut anul acesta de patru ori. Potrivit digi24.ro, prima tranzacție cu o monedă virtuală a fost făcută în urmă cu șapte ani, în Statele Unite. Un IT-ist american cumpăra două pizza cu 10 mii de bitcoin. Atunci valorau în jur de 40 de dolari. Dacă i-ar fi păstrat, astăzi ar fi avut 40 de milioane de dolari.

Bitcoin se bazează pe un sistem informativ ce nu permite falsificarea. În România sunt patru ATM-uri speciale unde se pot cumpăra sau vinde bitcoin. Trei sunt în Capitală și unul în Cluj.

De la începutul anului, bitcoin a avut o creştere constantă. Dacă în ianuarie valoarea unui bitcoin era de aproximativ 1.000 de euro, acum a ajuns la un vârf de 4.056 de euro.

Însă există și riscuri. Chiar dacă sistemele de criptare ale acestei monede sunt considerate sigure, hackerii au reușit să fure monede estimate la zeci de milioane de dolari. Un caz celebru este al unei bănci din Japonia, care tranzacționa bitcoin. Instituția financiară a intrat în faliment după ce a fost atacată de hackeri și a rămas fără valori importante.

FOTO: MichaelWuensch/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.