Momentul în care barajul din Brazila se rupe, iar valul de noroi acoperă tot în calea sa | VIDEO

baraj brazilia
Foto: Captură YouTube / Le Parisien

La nouă zile de la catastrofa din Brumadinho, Brazilia, au ieșit la iveală noi imagini ale tragediei care a dus la moartea a cel puțin 121 de oameni, relatează publicația franceză „Le Parisien”, care a și prezentat imagini video ale valului de noroi care a măturat tot în calea sa.

Imaginile au fost surprinse de camerele de securitate și arată exact momentul în care barajul s-a rupt.

226 de persoane sunt în continuare date dispărute.

Dezastrul din localitatea Brumadinho s-a petrecut pe 25 ianuarie, când un baraj de la o mină de fier s-a rupt. Barajul era deținut de Vale, aceeași companie care a fost implicată și într-un dezastru din 2015 de la Bento Rodrigues, când un alt baraj s-a rupt. La acea dată, 60 de milioane de metri cubi de deșeuri s-au scurs în râul Doce, care a fost poluat de noroiul toxic.

Dezastrul de atunci, care a distrus satul Bento Rodrigues și a ucis 19 oameni, a fost considerat până acum cel mai grav dezastru ecologic din istoria Braziliei. La acea dată, sute de oameni au fost evacuați.

Însă, din păcate, catastrofa ecologică din acest an o depășește pe cea de acum 3 ani. Odată spart, barajul a eliberat un val de noroi care a acoperit casele dintr-o zonă rurală din apropiere de oraș.

Barajul s-a spart la scurt timp după ora prânzului, iar noroiul a lovit zona administrativă a minei chiar în momentul în care sute de angajați ai minei luau masa de prânz. Satul „Vila Ferteco”, aflat la un kilometru de mină, a fost și el puternic lovit. Până la ora 15.50, noroiul a ajuns în râul Paraopeba.

Experții sunt de părere că astfel de dezastre au loc în Brazilia deoarece țara nu le-a impus companiilor din domeniu reguli solide în ceea ce privește securitatea, pe care să fie obligate să le respecte.

La 3 ani de la tragedia de la Bento Rodrigues, companiile implicate în acest dezastru ecologic au plătit doar 3,4% din amenda de 785 de milioane de reali (aproximativ 187,4 milioane de euro) pe care au primit-o, conform wikipedia.org.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.