Momentul emoționant când ucrainenii eliberați de ruși își revăd soțiile și copiii după 4 luni | VIDEO

azovstal familii
Sursa: Volodimir Zelenski (Facebook)

Mai mulți luptători de la Combinatul Metalurgic Azovstal din Mariupol, luați prizonieri de ruși iar ulterior eliberați în cadrul unui schimb de prizonieri, s-au reunit cu copiii și cu soțiile lor după 4 luni.

Un filmuleț emoționant care surprinde momentul reîntâlnirii a fost publicat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe pagina sa de Facebook.

„O reuniune atât de mult așteptată. Comandanții de la Azovstal și-au întâlnit rudele. Pentru prima dată după ce au fost eliberați din captivitatea rusă. Nu ne oprim până nu ne aducem toți oamenii acasă. Absolut fiecare în parte este important. Pentru că suntem ucraineni. Iar omul pentru noi este cea mai mare valoare”, a scris Zelenski pe pagina sa de Facebook.

În aprilie, fabrica Azovstal a devenit ultima redută a rezistenței ucrainene în Mariupol. Deoarece combinatul avea tuneluri și buncăre capabile să reziste unui atac nuclear, Azovstal era extrem de greu de cucerit. Pe măsură ce armata rusă a înaintat în Mariupol, ucrainenii s-au retras în Azovstal.

Rușii au bombardat de mai multe ori combinatul și au blocat accesul, astfel încât luptătorii ucraineni să rămână fără provizii. În perioada 16-20 mai forțele ruse au cucerit Azovstal, iar Ministerul Apărării din Rusia a susținut că au fost luați circa 2.400 de prizonieri. Ultimii luptători de la Azovstal s-au predat pe 20 mai.

215 ucraineni, dintre care 188 de luptători de la Azovstal, au fost eliberați de ruși la data de 21 septembrie. Rușii au primit în schimb 55 de prizonieri, inclusiv un fost membru al Parlamentului din Ucraina care este un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. Acesta fusese acuzat de înaltă trădare de statul ucrainean.

A fost cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiului din Ucraina în februarie 2022.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.