Moment istoric în criza COVID. Vaccinul Pfizer a ajuns în România

coronavirus vaccin
Foto: TheDigitalArtist / pixabay.com

Primele 10.000 de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 au intrat în România chiar astăzi, 25 Decembrie, în ziua de Crăciun, cu o zi mai devreme decât autoritățile anunțaseră inițial.

Dozele au fost aduse prin Vama Nădlac 2, în jurul orei 13.40.

Anterior, Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19 al Guvernului României anunțase că prima tranșă de vaccinuri anti-Covid va ajunge în România în data de 26 decembrie.

Vaccinurile au ajuns cu o dubă neagră, transportul fiind asigurat de producător.

De la Vama Nădlac 2, vaccinurile vor fi transportate la Institutul Național de Cercetare Cantacuzino, unde vor fi depozitate la o temperatură de – 80 de grade Celsius. De aici, ele vor fi duse la spitalele unde se va face vaccinarea cadrelor medicale.

Primele 10.000 de doze de la Pfizer vor asigura vaccinarea a 5.000 de cadre medicale din câteva spitale COVID din marile orașe din țară.

Este vorba despre următoarele spitale:

1. Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase

2. București – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“

3. București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“ (inclusiv secția externă modulară Pipera)

4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca

5. Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța

6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“, Craiova

7. Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase

8. Maramureș – Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr Nicolae Rușdea”, Baia Mare

9. Suceava – Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava

10. Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“, Timișoara (inclusiv secția exterioară a acestui spital – secția clinică de recuperare cardiovasculară – din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara)

Potrivit autorităților europene, vaccinarea populației în țările UE va începe în același timp în toate statele membre, în perioada 27-29 decembrie.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.