Moment emoționant. Pompieri americani primiți cu aplauze pe un aeroport din Australia

FOTO: CNN/Captură video Facebook
FOTO: CNN/Captură video Facebook

Pompierii americani care au venit să ajute la stingerea incendiilor din Australia au fost primiți cu aplauze pe aeroportul din Sydney.

Misiunea pompierilor americani va dura 30 de zile și vine ca răspuns la faptul că Australia și Noua Zeelandă au trimis, la rândul lor, pompieri pentru a-i ajuta pe cei din SUA timp de peste 15 ani, potrivit Serviciului Forestier din Talladega, Alabama.

Potrivit celor mai recente date, cel puțin un sfert de milion de persoane au fost evacuate în Australia din cauza incendiilor. Veștile de la meteorologi nu sunt bune. Un nou val de căldură se află peste Australia și se anunță și rafale de vânt.

În state precum Victoria și New South Wales se preconizează temperaturi și de 40 de grade Celsius. „Condiţiile vor fi dificile. Vântul cald şi uscat va constitui din nou adevărata provocare″⁣, a declarat şeful pompierilor din zonele rurale din New South Wales, Shane Fitzsimmons. Numai în această zonă sunt peste 130 de incendii active, dintre care aproximativ 50 sunt scăpate de sub control.

Incendiile din Australia au provocat moartea a 27 de persoane, potrivit datelor anunțate de guvernul federal. Flăcările au mistuit peste 10,3 milioane de hectare și au distrus peste 2.000 de locuințe.

Polițiștii patrulează în permanență în localitățile care au fost părăsite pentru a descuraja eventualele tentative de jaf. În multe locuri, chiar dacă focul a fost stins, oamenii încă nu se pot întoarce pentru că încă este foarte mult fum.

Este și o catastrofă ecologică. Profesorul Chris Dickman, de la Universitatea din Sydney, a declarat că 1 miliard de viețuitoare au murit din cauza flăcărilor. Este vorba despre mamifere, păsări și reptile.

Peste 200 de persoane au fost reținute sau arestate în Australia pentru că ar fi provocat intenționat sau nu o parte din incendii. Potrivit presei australiene, cei mai mulți sunt minori, iar motivele pentru care au făcut astfel de gesturi sunt din cauza neglijenței în familie sau a abandonului.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.