Moldova și-a făcut alianță: 7 primari au semnat

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Primarii municipiilor Iași, Suceava, Piatra-Neamț, Roman, Botoșani, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei au semnat, la sediul Primăriei Suceava, un acord cadru pentru înființarea Asociației „Moldova se dezvoltă”.

„Acest document este un ACORD CADRU de colaborare, urmând ca până la sfârşitul primului trimestru al anului 2019, să avem creată structura juridică, de tip Asociație Intercomunitară, pentru a fi reprezentativi, ca parteneri de dialog și negociere, privind realizarea obiectivelor menționate prin colaborare la nivel guvernamental și de negociere pentru exercițiul financiar al UE 2021-2027, privind utilizarea instrumentului European ITI – Investiții Teritoriale Integrate – pentru atragerea de fonduri europene. Odată cu semnarea acestui document, lansăm invitaţia către celelalte municipalități din zona vizată să adere la demersul nostru”, a spus primarul Ion Lungu, potrivit newsbucovina.ro.

Au fost trasate și câteva obiective ale acestei asociații.

Printre altele, la capitolul dezvoltarea infrastructurii, se dorește construirea autostrăzii Iași-Târgu Mureș și a unei legături rapide Nord-Sud, o legătură a regiunii cu Bucureștiul.

De asemenea, se mai dorește interconectarea cu rețelele de transport european, inclusiv cu Ucraina și Moldova, dar și modernizarea transportului feroviar.

Se mai urmărește și colaborarea pentru a dezvolta turismul, dar și economia orașelor.

Asociația „Moldova se dezvoltă” mai dorește și inițierea unor programe active de integrare în muncă, investiții în infrastructura de sănătate, educație, servicii sociale și pentru creșterea calității vieții.

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat că Asocierea „Moldova se dezvoltă” a fost realizată pentru ca această regiune să nu mai fie considerată cea mai săracă din Europa.

„În an Centenar în Cetatea de Scaun a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şapte primării s-au adunat să pună umărul la dezvoltarea Moldovei, Moldovă care suferă de 30 de ani.

Această suferinţă se datorează lipsei de preocupare pe care autorităţile centrale au avut-o faţă de noi. Am reuşit să rămânem cea mai săracă zonă din Europa de Est şi una dintre cele mai sărace din Europa. Această alianţă înseamnă şi oportunitatea concretă de a pune şi noi umărul la dezvoltarea Moldovei.

Nu vrem să intrăm în conflict cu autorităţile statului. Nu suntem într-o luptă nici cu Guvernul, nici cu Parlamentul sau alte instituţii ale statului. Dimpotrivă, vrem să devenim un partener activ. Speranţa noastră este că printr-un efort comun reuşim să accelerăm ritmul de dezvoltare a României şi, mai ales, a Moldovei”, a declarat primarul Mihai Chirica, unul dintre semnatarii Alianţei „Moldova se dezvoltă”, potrivit Agerpres.ro.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.