Moduri de utilizare a uleiurilor esențiale

Uleiurile esențiale sunt asociate cu ceva sofisticat și misterios. Încă din cele mai vechi timpuri, acestea au fost folosite în medicină, cosmetologie și gătit. În Egiptul antic, uleiurile au fost salvate de soarele arzător, în China și India au fost tratate, iar în Imperiul Roman și în Est au avut grijă de corp. 

Uleiurile conferă aromă plantelor. Proprietățile uleiurilor depind de tipul de plantă, de condițiile de cultivare a acestora, de partea utilizată și, de asemenea, de metoda de producție. Adesea, uleiurile cu compoziție și miros diferite, sunt obținute din diferite părți ale aceleiași plante. Uleiurile esențiale se obțin prin distilare (din verdeață și scoarță), extracție (din inflorescențe, petale și rădăcini) și presare (din coajă și fructe).

Uleiurile esențiale au o gamă largă de activități biologice. Unele dintre ele sunt antiseptice, altele sunt antispastice, a treia regenerează celulele, a patra calmează sau, dimpotrivă, excită sistemul nervos. În același timp, uleiurile esențiale aparțin unor agenți puternici care nu numai că pot ajuta, ci pot și să dăuneze dacă nu respecți recomandările de utilizare.

Utilizarea uleiurilor esențiale

Uleiurile esențiale nu se diluează cu apă și nu se aplică în forma lor pură. În cosmetologie și medicină, uleiurile esențiale sunt utilizate cu o bază. Poate fi ceară, miere, lapte, smântână. Dar cel mai adesea, acestea sunt numite uleiuri de transport. Uleiurile de bază sunt uleiuri vegetale, atât solide (de exemplu, unt de karite), cât și lichide (măsline, cătină, migdale, jojoba și altele). Acestea promovează pătrunderea uleiului esențial în organism și oferă un efect terapeutic ușor. Atenție! Unele uleiuri esențiale trebuie folosite cu mănuși de protecție.

Baie și saună

O baie aromată este o modalitate excelentă de relaxare după o zi grea. Uleiurile de santal, mușcată, lavandă și trandafir ameliorează ameliorează stresul și relaxează. Tensiunea musculară (de exemplu, după exerciții fizice) poate fi eliminată cu uleiuri de verbină și ienupăr. În timpul răcelilor, se recomandă băi cu ulei de pin sau lămâie.

Reguli de utilizare

Atunci când faci o baie aromată, temperatura apei trebuie să fie de 36–38 de grade С. Ca bază, poți folosi miere, chefir, zer, lapte, sare de mare sau ulei de transport. Nu utiliza gel, șampon, spumă sau alte produse cosmetice în timpul procedurii. Ca frecvență și timp baia trebuie să dureze între 5-25 minute, nu mai mult de trei ori pe săptămână. După ce ai făcut o baie aromată, nu te clăti și nu te șterge, ci pune-ți un halat și lasă corpul să se usuce. În interiorul băii, poți pune un difuzor de arome, cu uleiuri care îmbunătățesc respirația: cedru, eucalipt, molid și altele. 

Masaj

Masajul cu uleiuri esențiale îmbunătățesc starea pielii și acționează benefic asupra sistemului nervos. Diferite uleiuri pot avea efecte farmacologice diferite. Astfel, cuișoarele accelerează încălzirea și stimulează circulația sângelui. Nucșoara ameliorează durerile reumatice, citricele ajută la descompunerea țesutului adipos, iar trandafirul, iasomia și lemnul de santal au un efect de lifting.

Într-un articol viitor, vom discuta despre turbine dentare și modul în care se folosesc ele în clinicile stomatologice.

Sursa foto: pixabay