Decizie a CCR cu privire la modificările Codurilor Penale

Curtea Constituțională FOTO: CCR.ro
Curtea Constituțională FOTO: CCR.ro

Modificările aduse de Parlament Codului Penal și Codului de Procedură Penală sunt neconstituționale, a decis astăzi Curtea Constituțională a României, transmite Digi24.

Ca urmare a faptului că modificările au fost declarate neconstituționale, cele două coduri se vor întoarce în Parlament, unde vor fi din nou dezbătute de Comisia specială condusă de deputatul PSD Florin Iordache.

Modificările Codului Penal și Codului de Procedură Penală fuseseră adoptate în luna aprilie 2019 de către Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Iată câteva dintre cele mai criticate modificări ale celor două coduri:

– parlamentarii au decis ca faptele pedepsite cu închisoare de la 10 ani în sus, dar până în 20 de ani, să se prescrie după 8 ani în loc de 10 ani

– răspunderea penală pentru infracțiunile pedepsite cu închisoare de la 5 ani în sus, dar până în 10 ani, să se prescrie după 6 ani în loc de 8 ani

– articolul referitor la neglijența în serviciu a fost abrogat

– o persoană care a dat mită poate face un denunț fără să fie pedepsită în maximum un an de la comiterea faptei. Anterior modificării, articolul 290, alineatul 3, din Codul Penal, avea următoarea formă: „Mituitorul nu se pedepsește dacă denunță fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta”.

Însă parlamentarii au modificat articolul astfel: „Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia”.

– parlamentarii PSD-ALDE au abrogat și Articolul 13/2 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție. (Articolul este următorul: „În cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”).