Modalitatea de încălzirea a locuințelor care provoacă zeci de mii de decese în fiecare an în Europa

FOTO: PublicDomainPictures/Pixabay.com

FOTO: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Potrivit unui studiu, realizat la Universitatea Jaume I din Spania, aragazele pe gaz emit poluanți periculoși care slăbesc grav sănătatea și expunerea la aceste gaze toxice poate reduce speranța de viață cu aproape doi ani. Această aproximare este de două ori mai mare decât cea a deceselor provocate de accidente rutiere.

Rezultatele studiului arată că 36.000 de decese premature din UE și aproximativ 4.000 din UK sunt asociate cu utilizarea aragazelor pe gaz. Cercetătorii avertizează că numerele înregistrate pot fi și mai mari, aceștia au luat în calcul doar efectele dioxidului de azot (NO2), fără a analiza și alte gaze toxice, cum ar fi monoxidul de carbon și benzenul.

„Problema este mult mai gravă decât ne-am imaginat”, a declarat Juana Maria Delgado-Saborit, autoarea principală a cercetării și conducătoarea laboratorului de cercetare în sănătate de mediu de la Universitatea Jaume I din Spania. Aceasta a adăugat că riscul legat de NO2 în casele cu aragaz cu gaz este cunoscut încă din 1978, dar abia acum cercetătorii au posibilitatea de a cuantifica impactul acestor emisii asupra speranței de viață.

Aproximativ o treime dintre gospodăriile din Europa folosesc aceste aparate, procentul fiind de 54% în Marea Britanie și peste 60% în țări precum Italia, Țările de Jos, România și Ungaria. Aragazele pe gaz folosesc gaze fosile care emit substanțe dăunătoare și iritante, care afectează grav căile respiratorii.

Fundația Europeană pentru Climă a susținut acest studiu. Oamenii de știință au analizat calitatea aerului în locuințele cu aragaz pe gaz pentru a evalua poluarea interioară generată. Experții au comparat nivelurile de NO2 din interior cu cele din exterior, iar rezultatele au fost utilizate pentru a estima numărul de vieți pierdute din cauza poluării din bucătării.

Rezultatele sunt în concordanță cu un alt studiu pe aceeași temă din SUA, realizat în mai, anul curent. Cercetarea respectivă a constatat că aragazele pe gaz și propan se află printre cauzele a aproximativ 19.000 de decese în rândul adulților.

UE a înăsprit recent standardele de calitate a aerului exterior, însă nu există reglementări clare pentru poluarea din interior. Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA) a îndemnat autoritățile să implementeze măsuri care să limiteze utilizarea aragazelor pe gaz, inclusiv etichetarea riscurilor, finanțarea tranziției la plite mai sigure și reglementări mai stricte asupra emisiilor.

Specialiștii recomandă ca oamenii să deschidă ferestrele și să folosească utilizarea ventilatoarele de extracție atunci când gătesc la un aragaz pe gaz.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version