Mobilizare pentru restaurarea depoului mocăniței din Sibiu

Foto: Facebook Asociația Prietenii Mocăniței
Foto: Facebook Asociația Prietenii Mocăniței

Voluntarii Asociației Prietenii Mocăniței au lansat un apel pentru restaurarea depoului mocăniței din Sibiu, după preluarea acestuia într-o stare deplorabilă.

„Deși este unul dintre monumentele istorice ale orașului Sibiu, acesta a fost vandalizat de-a lungul anilor atât de localnici cât și de chiriașii ocazionali sau de <<investitori strategici>>. Placa turnantă i-a fost dusă la fier vechi, au fost demontate toate șinele de la interior, precum și câteva de la exterior, rezervorul de apă mai are doar placa de bază, rezervorul de păcură a dispărut complet, la fel și coloana hidraulică și strungul, până și firele electrice au fost smulse din pereți. Acoperișul este într-o stare precară, cu multe găuri și cu o structură șubredă, câteva grinzi fiind putrede din cauza infiltrațiilor”, a anunțat asociația, printr-o postare pe pagina ei de Facebook.

Voluntarii au elaborat deja un plan construit pentru reparații, însă au nevoie de sprijin din partea celor care doresc să dea o mână de ajutor restaurării acestui obiectiv.

„Ne așteaptă multe provocări și aici, dar suntem bucuroși că putem să conservăm și să restaurăm și acest activ important al mocăniței. Planul nostru pentru depou este de a-l folosi pentru scopul său inițial – întreținerea și reparația materialului rulant al mocăniței, adică locomotivele, vagoanele și drezinele pe care le deținem, dar până atunci avem multe de făcut”, se mai arată în postarea Asociației Prietenii Mocăniței.

Aceștia doresc, mai exact, să desfășoare acțiuni de curățenie a interiorui, precum și defrișarea și igienizarea la exterior, reintroducerea utilităților, reparația acoperișului și securizarea incintei.

Deoarece toate aceste demersuri vor fi realizate pe bază de voluntariat, membrii asociației îi invită pe sibienii pasionați de trenuri, de istoria locală și arhitectură, să se alăture eforturilor de restaurarea a obiectivului din patrimoniul construit al orașului.

Foto: Asociația Prietenii Mocaniței

Jurnalist GreatNews, debutat în presa scrisă în 2003, pentru publicații precum Opinia Studențească, Elle, Evenimentul Zilei sau Dilema Veche. Crede că jurnalismul practicat cu integritate este cea mai frumoasă meserie din lume.